Mainos

Läänit viiteen

Eduskunta hyväksyi tiukassa äänestyksessä läänien määrän vähentämisen viiteen. Päätös tehtiin äänin 101-95 vastoin hallintovaliokunnan enemmistön esitystä.

Nykyisen läänijaon kannattajat äänestyttivät eduskuntaa samasta asiasta vielä läänilain pykäläkohtaisessa käsittelyssä. Hallituksen ajama viiden läänin malli selvisi voittajaksi tässä äänestyksessä jo selvemmällä erolla. Sen takana oli 97 kansanedustaja, kun 88 kannatti nykyistä yhtätoista lääniä. Päätös merkitsee samalla sitä, että maahan perustetaan 15 työvoima- ja elinkeinokeskusta.

Hallituksen esitystä viidestä läänistä vastustettiin kaikissa hallitusryhmissä. SDP:n kansanedustajista vähemmistöön jäi 14, kokoomuksesta 10, vasemmistoliitosta 8 ja vihreistä 7. RKP:n ryhmä oli kokonaisuudessaan nykyisen läänijaon takana. Ainoat opposition riveissä läänien määrän vähentämistä tukeneet olivat 9 keskustalaista kansanedustajaa ja nuorsuomalaisten kaksihenkinen ryhmä.

Hallituksen esitys käy vielä suuressa valiokunnassa, mutta sen sisältö ei enää muutu. Äänestyksestä oli poissa vain kolme edustajaa huolimatta siitä, että käsittely tapahtui itsenäisyyspäivän jälkeisenä lauantaipäivänä.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kävi ennen äänestystä vetoamassa oppositioon hallituksen esityksen hyväksymiseksi. Hän korvensi oppositiota muistuttamalla, että hallitus vetää koko aluehallintoesityksensä pois viiden läänin mallin kaatuessa. Pääministerin näkemyksen mukaan kakkua ei voi sekä syödä että säästää myöskään hallintouudistuksessa. Hän muistutti myös hankkeeseen liittyvästä 65 miljoonan säästötavoitteesta.

Lipposen mukaan lain kaatuessa opposition edustajat olisivat joutuneet vaalipiireissään selittämään, mihin oman alueen elinkeinokeskus jäi. Hän vakuutti, ettei keskuksia myöskään saada aikaan millään lakialoitteella.

Kokoomuksen Ilkka Kanerva oli jo valmistellut aloitetta, jonka pohjalta elinkeinokeskukset voitaisiin perustaa ilman hallituksen myötävaikutusta. Hankkeen vastustajat pitivät hallituksen tekemää työvoima- ja elinkeinokeskusten kytkemistä läänien määrään kiristämisenä ja uhkailuna. Keskustelussa muistutettiin, että hallintovaliokunnassa oli hallituspuolueiden edustajiakin nykyisen läänijaon ja jopa yksimielisesti viidentoista elinkeinokeskuksen takana.

Lipponen ja edellisen hallituksen pääministeri Esko Aho (kesk.) sanailivat myös siitä, millä tavoin edellinen hallitus suhtautui läänien määrän karsimiseen. Lipposen mukaan Aho puhui jo silloin viitteellisesti viidestä läänistä. Ahon mukaan lehtihaastatteluun sisältyneen kannanoton ehtona oli se, että maakuntaitsehallinto toteutuu. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. br> (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.