Lääkeväärennökset yhä yleisempiä

Kansainvälisten lääketeollisuusliittojen yhdistyksen (IFPMA) tietojen mukaan kuusi prosenttia kaikista maailmassa myydyistä lääkkeistä on väärennöksiä, kerrotaan Karjalaisessa. Yhdistyksen mukaan lääkeväärennöksiä myydään vuosittain noin 23,4 miljardin euron arvosta. -Väärennettyjen lääkkeiden kauppa on jatkuvasti kasvava ilmiö, jonka täydestä laajuudesta ei kenelläkään ole tarkkoja lukuja, Maailman terveysjärjestön farmaseutti Eshetu Wondemagegnehu sanoo.

Maailman terveysjärjestön (WHO) tilastojen mukaan lääkeväärennösten kauppaaminen on ongelma etenkin Afrikan ja Aasian kehitysmaissa, joissa myydään kolme neljäsosaa maailman väärennetyistä lääkkeistä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Pakistanissa, Kiinassa ja Nigeriassa jopa puolet lääkkeistä on väärennöksiä, kertoo lauantain Karjalainen.

Suomessa uhkana Viro ja Internet

WHO:n raportin mukaan esimerkiksi Nigeriassa kuoli 2 500 ihmistä seitsemän vuotta sitten, kun heille annettiin väärennettyä aivokalvontulehduslääkettä. Venäjälläkin lääkevalmistajat uskovat 12 prosenttia siellä myydyistä lääkkeistä olevan väärennöksiä. Italiassa, Espanjassa, Venäjällä sekä useissa Aasian maissa epäillään olevan runsaasti lääkeväärentäjiä.

Rikollisten tekemät lääkeväärennökset saattavat muistuttaa niin paljon aitoja lääkkeitä tai lääkepakkauksia, etteivät ammattimaiset ostajatkaan aina huomaa eroa. Jotkut lääkeväärennöksistä sisältävät vähemmän vaikuttavaa ainetta tai sen tilalla voi olla vaikkapa pelkkää vettä.

-Jos henkilölle annetaan sairauteen lääkeaineetonta antibioottia, voi seurakusena olla kuolema, sanoo edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta Lääketeollisuus-yhdistyksestä. -Suomessa suurimman lääkeväärennösuhan muodostavat Viro ja internet, koska näiden kanavien kautta yksityiset henkilöt voivat ostaa ja tuoda maahan lääkkeitä, joiden laadusta ei voi olla varma, Sirpa Rinta kertoo.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat