Sian sydämen saanut mies kuoli kaksi kuukautta historiallisen leikkauksen jälkeen

Amerikkalaiskirurgit siirsivät sian sydämen ihmiseen 1:00
Videolla kerrotaan parin kuukauden takaisesta leikkauksesta.

Sian sydämen saanut amerikkalaismies kuoli kaksi kuukautta historiallisen leikkauksen jälkeen.

Yhdysvalloissa tehtiin historiaa alkuvuodesta, kun 57-vuotiaasta David Bennettistä tuli maailman ensimmäisen ihminen, jolle siirrettiin geenimuunnellun sian sydän.

Bennett kertoi tuolloin BBC:n haastattelussa, että sydänsiirto oli hänen viimeinen vaihtoehtonsa. Mies sairasti vakavaa sydänsairautta.

– Vaihtoehtona oli joko kuolla tai tehdä siirto. Tiedän, että kyseessä oli laukaus pimeään, mutta tämä oli viimeinen vaihtoehtoni, Bennett selitti päivä ennen leikkausta, joka suoritettin 7. tammikuuta.

Nyt mies on kaikesta huolimatta menehtynyt, BBC uutisoi. Bennett selvisi leikkauksen jälkeen kaksi kuukautta, mutta tiistaina 8. maaliskuuta mies kuoli hänen vointinsa heikennyttyä jo useita päiviä aiemmin.

BBC kertoo, että leikkauksen jälkeen Bennett oli viettänyt aikaa perheensä kanssa, katsonut Super Bowlia ja puhunut siitä, kuinka haluaisi kotiin koiransa Luckyn luokse.

– Hän todisti olevansa rohkea ja jalo potilas, joka taisteli loppuun asti, leikkauksen suorittanut kirurgi Bartley Griffith totesi sairaalan tiedotteessa.

Bennettin tarkkaa kuolinsyytä ei tiedetä. BBC:n mukaan ainakaan vielä kuukausi leikkauksen jälkeen miehen keho ei ollut osoittanut merkkejä hylkimisestä.

Griffith on aiemmin todennut leikkauksen olleen ensimmäinen askel kohti maailman elinpulan ratkaisemista. BBC:n mukaan pelkästään Yhdysvalloissa kuolee päivittäin 17 ihmistä uutta elintä odottaessaan.

Lokakuussa 2021 kirurgit kertoivat siirtäneensä sian munuaisen ihmiselle. Potilas oli kuitenkin aivokuollut vailla toivoa parantumisesta.

Lähde: BBC

Lue myös:

    Uusimmat