Laboratorio Yhdysvalloissa yrittää herättää henkiin kuolleita, säilössä 199 ihmistä – "He eivät oikeasti ole kuolleita"

1:11
Näin syväjäädytys toimii: "Ensin meidän täytyy odottaa, että ihminen todetaan kuolleeksi"

Yhdysvaltalainen syväjäädytyksiä tutkiva säätiö jäädyttää kuolleita ihmisiä – toiveenaan herättää heidät henkiin.

Joillekin ihmisille Arizonassa aika ja kuolema on "tauolla". Alcor Life Extension Foundation pitää mahdollisena ihmisen palauttamista elävien kirjoihin useassa tilanteessa, jossa lain silmissä ihminen on jo kuollut. Tällaisissa tapauksissa lääkärit eivät usko henkilön elintoimintojen palautumiseen lääkkeiden tai teknologian avulla.

Säätiön entinen toimitusjohtaja Max More kuvailee henkilöiden olevan jonkinlaisessa elämän ja kuoleman välitilassa.

– He eivät ole siis oikeasti kuolleita, he ovat vain laillisesti kuolleita. He eivät tietenkään ole biologisesti kuolleita. Potilaamme eivät ole kuolleita, siksi kutsumme heitä potilaiksi.

Kyseessä on eräänlainen koomatila.

– Paitsi että henkilöllä ei ole aineenvaihduntaa.

Säätiön laboratoriossa on tällä hetkellä 199 ihmistä ja noin 100 lemmikkieläintä. Nuorin on Moren mukaan 2-vuotias thaimaalainen aivosyöpää sairastanut tyttö, jota lukuisat leikkaukset eivät pystyneet parantamaan.

Näin prosessi etenee

Säätiön toiminta perustuu siihen, että se luottaa tulevaisuuden teknologiaan. Syväjäädyttämisellä "potilaan" toivotaan pysyvän elämän ja kuoleman välitilassa siihen saakka, että esimerkiksi oikeanlainen elinsiirto saadaan suoritettua.

– Meidän näkemyksemme mukaan kuolema on prosessi ja syväjäädytys lopettaa tuon prosessin. Syväjäädytys laittaa kuoleman tauolle ja säästää ihmisen tulevaisuuteen, jolloin meillä on paremmat keinot palauttaa ihminen eloon, More kertoo.

Ensimmäinen askel prosessissa on se, että syväjäädytykseen kuolemansa jälkeen haluava henkilö todetaan lain mukaan kuolleeksi.

– Sitten siirrämme potilaan sängystä jääkylpyyn. Peitämme hänet jäähän ja lisäämme vettä.

Potilaan veri täytyy ensin saada kiertämään ympäri kehoa – tarkoituksena se, että lämpö saadaan siirrettyä pois aivoista.

– Annamme myös useita lääkkeitä, jotka suojaavat soluja vahingoilta.

– Se, että ihminen on julistettu kuolleeksi, ei tarkoita sitä, että keho olisi kuollut. Se on lähes kokonaan vielä elossa.

Artikkelin videolla More kuvailee tarkemmin prosessin kulkua ja sitä, miten potilas ei kuole syväjäädytyksessä.

Hintalappu 200 000 dollaria

Tutkijat laajalti ovat pitäneet kyseistä keinoa muun muassa naiivina skifi-fiktiona ja rahastuksena. Monet julkisuuden henkilöt ovat kuitenkin ilmoittaneet haluavansa syväjäädytykseen kuoltuaan. Esimerkiksi Paris Hiltonin kerrotaan allekirjoittaneen syväjäädytystutkimukseen. 

Myös Simon Cowell on julkisesti vuonna 2011 ilmoittanut osallistuvansa tutkimukseen, mutta myöhemmin perunut sen. Vuonna 2002 kuollut baseball-pelaaja Ted Williams on ollut 20 vuotta jäädytettynä säätiön laboratoriossa.

Koko kehon jäädytys maksaa 200 000 dollaria ja pelkästään aivojen jäädytys 80 000 dollaria  minimissään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja