Lääkärit varoittavat pandemian vaikutuksista: Saksalaismies vajosi koronapsykoosiin

Tällaisia ovat psykoosin oireet 3:54
Videolla kerrotaan, millaisia ovat psykoosin oireet.

Skitsofreniasta kärsivän saksalaismiehen tapaus alleviivaa, millaisia vaikutuksia koronaviruspandemialla voi olla mielenterveyteen. 

Samoihin aikoihin maaliskuussa, kun Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi, alkoi 43-vuotias saksalaismies saada hallusinaatioita. 

Jo aiemmin mielenterveysongelmista kärsinyt mies oli kuulevinaan naapuriensa syyttävän häntä siitä, ettei entinen ensihoitaja huolehtinut kunnolla omista vanhemmistaan, jotka voisivat kuolla koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Äänet syyttivät miestä myös siitä, että hän oli altistanut naapurit koronavirukselle huolimattomuuttaan.

Mies tunnisti äänet hallusinaatioiksi, jotka saattoivat olla merkki hänellä aiemmin diagnosoidun paranoidisen psykoosin pahenemisesta.

Tästä huolimatta mies päätti totella päänsisäisiä ääniään ja mennä keskellä yötä vanhempiensa talolle tarkastamaan, olivatko nämä edelleen elossa. Lisäksi mies uskoi harhaisesti, että hänen kotiinsa oli asennettu kameroita häntä tarkkailemaan. Mies uskoi myös olevansa immuniteetti covid-19-taudille, koska hän epäili saaneensa tartunnan kiinalaisesta viestistä, jonka mies oli lukenut WhatsApp-ryhmän kautta.

Oireet olivat samankaltaisia kuin mistä mies oli aiemmin kärsinyt, Psychiatry Research -julkaisussa ilmestyneessä tapausraportissa kerrotaan. Kun hallusinaatioita oli jatkunut viikon ajan, miehen isä vei poikansa sairaalaan.

Pandemia voi pahentaa ja lisätä mielenterveysongelmia

Tapaus alleviivaa, millainen vaikutus pandemialla voi olla vainoharhaisuudesta ja psykoottisuudesta kärsiville ihmisille.

– Se on esimerkki siitä, kuinka vallitsevista aiheista voi tulla psykoottisen ajattelun pääsisältöä, raporttia kirjoittanut Matthias Fischer sanoo IFL Sciencen haastattelussa.

Jo vuoden 2009 sikainfluenssapandemian aikaan raportoitiin skitsofreniapotilaista, joiden pelkotilat lisääntyivät kulkutaudin vuoksi. Skitsofreniapotilaiden on myös huomattu suhtautuvan kielteisemmin rokotteiden ottamiseen ja sosiaalisen etäisyyden pitämiseen pandemian aikana.

Nyt meneillään olevan koronapandemian erityispiirteenä aiempiin tautiaaltoihin verrattuna voi pitää maailman entistä tiiviimpää kytkeytymistä yhteen. Perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa leviävät yliampuvat uutiset ja reaktiot voivat lisätä mielen oireilua. Saksalaismiehen tapauksessa tämä näkyi esimerkiksi epäilynä WhatsApp-viestin tartuttavuudesta.

YK on varoittanut pandemian varjossa kytevästä mielenterveyskriisistä. Järjestö ennustaa, että koronaviruspandemiaa saattaa seurata globaali mielenterveyskriisi. Pelko omasta tai läheisten sairastumisesta, työttömyys ja taloudellinen epävarmuus sekä liikkumisrajoitusten aiheuttama eristys, ahdistus ja kotiväkivalta todennäköisesti lisäävät mielenterveysongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat