Lääkäri lähetyksessä: Nivelrikkoa ei voi parantaa

Lääkäri Jukka-Pekka Kouri kertoi Studio55.fi-lähetyksessä neuvoja siihen, kuinka nivelrikkoa voi ehkäistä ja hoitaa. Kourin mukaan nivelrikko on kansansairaus ja normaali ikääntymisen seuraus.

– On luonnollista että nivelet ikääntyvät, mutta ongelmaksi tulee, kun nuoremmalla ihmisellä alkaa esiintyä nivelrikkoa, kertoi lääkäri Jukka-Pekka Kouri Studio55.fi-lähetyksessä.

Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko. Heistä noin 400 000 kärsii vaikeasta nivelrikosta.

– Vaikeissa tapauksissa nivelrikko alkaa jo heikentää elämän laatua. Se vaikuttaa kaikkeen; liikkumiseen, harrastamiseen ja siihen, voiko matkustaa tai nukkua hyvin. Uni häiriintyy nivelrikossa todella paljon.

– Nivelrikkoa ei voi parantaa, mutta sen kanssa voi tulla toimeen. Liikunta itsessään vähentää kipua. Samoin hyväntuulisuus ja nauraminen ovat tehokkaita kipulääkkeitä. Kipuun on saatavilla kuitenkin lääkkeitäkin, kuten parasetamolia, joka on tuttu kuumelääkkeenäkin käytetty kipulääke, kertoi Kouri.

Vaikka liikunta on keskeinen hoitomuoto nivelrikkoon, voi raskas fyysinen työ tai liikunta olla omiaan aiheuttamaan nivelrikkoa.

– Esimerkiksi sotasukupolven kohdalla varhain lapsena aloitettu raskas työ voi vaikuttaa nivelrikon esiintymiseen.

Vammat ja vauriot voivat syntyä jo nuorena ja kertaantua vanhemmiten. Myöhemmin voi tulla ilmi, että kyseessä on nivelrikko.

Ylipaino lisää nivelrikkoa

Kouri kertoi lähetyksessä, että jo viiden ylipainokilon pudottaminen vähentää nivelrikkosairauden pahenemista. Esimerkiksi kantavien nivelten eli polvinivelen ja lonkkanivelen kohdalla ylipaino voi vaikuttaa sairastumiseen.

– Kaikessa on tärkeää, että laitetaan (yli)painoa alas ja fyysistä kuormitusta eli liikuntaa ylös. Nuorten ylipainoisten kannattaa laihduttaa nuorena, jotta myöhemmin ei ilmenisi nivelrikkoa.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Kouri kertoi nivelrikosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja