Tiesitkö tämän nivelrikon hoidosta?

Nivelrikkopotilaan elämää voidaan helpottaa monin tavoin oikeanlaisen ravinnon, liikunnan ja erilaisten lääkkeiden myötä.

Liikunta

Liikunta on nivelrikkopotilaalle tärkeää. Hyviä lajeja ovat muun muassa uiminen, vesivoimistelu ja vesijuoksu, hiihto, pyöräily ja kuntopyöräily sekä kuntokävely sauvojen kanssa. Lisäksi suositeltavia ovat venyttely, ojennusharjoitukset sekä muu liikelaajuutta ja lihasvoimaa lisäävä voimistelu.

Liikkumisen vastapainoksi on tärkeää myös levätä.

Painonhallinta ja ravitsemus

Koska ylimääräinen paino rasittaa niveliä, painonpudotus helpottaa nivelrikkopotilaan liikkumista. Ravitsemuksen suhteen on todettu, että kalaöljy voi rauhoittaa nivelrikon oireilua. Myös B-vitamiinit ovat tärkeitä kudosten aineenvaihdunnalle ja lievittävät kipua.

Muista vitamiineista nivelrikkopotilaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota riittävään C- ja D-vitamiinien saantiin. C-vitamiinin puute voi olla yhteydessä nivelrikkoon. Puutteellinen D-vitamiinin saanti taas saattaa kiihdyttää jo syntyneen nivelrikon etenemistä. Hyvä suositus D-vitamiinin käyttöön aikuisille on 20-25 Ug / vuorokaudessa.

Fysikaaliset hoidot

Nivelrikkokipua voidaan helpottaa erilaisilla fysikaalisilla hoidoilla. Näihin lukeutuvat muun muassa akupunktio, ultraääni, TNS eli sähkökipuhoito, liiketerapia sekä lämpö- ja kylmäpakkaushoidot.

Tärkeintä on kuitenkin ohjattu ja säännöllinen, nousujohteinen harjoittelu, esimerkiksi lääkinnällinen harjoitteluterapia fysioterapeutin ohjaamana sekä itse tehty kotiharjoittelu.

Lääkitys

Parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet muodostavat päälääkeryhmän nivelrikon hoidossa. Toisin kuin usein luullaan, parasetamoli on monella tehokas hoito lievään nivelrikkokipuun. Jos sen teho ei riitä, voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä tai muita kipulääkkeitä, kuten kipulaastareita.

Näiden ohella nivelrikkokipua voidaan helpottaa suoraan niveleen pistettävillä lääkkeillä, kuten kortisonilla ja hyaluronaatilla. Tarjolla on myös kipusalvoja ja -voiteita ja tulehduskipulääkkeitä voidemuotoisena.

Leikkaus

Leikkaushoidon tulokset ovat nykyään varsin hyvät vaikeassa nivelrikossa. Suomessa asennetaan vuosittain noin 12 000 keinonivelproteesia polvi- ja lonkkanivelrikon takia.

Aiemmin suosituista polven tähystämällä tehdyistä puhdistusleikkauksista sen sijaan on lähes luovuttu, koska näyttö niiden pitkäaikaishyödystä on ollut liian heikko.

Lähteet: www.niveltieto.net ja fysiatri Jukka Pekka Kouri

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat