Lääkäri kertoo, milloin influenssarokote kannattaa ottaa – tärkeä viesti kriitikoille: "Ettei lähtisi uhraamaan lapsiaan periaatteidensa vuoksi"

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? Videolla kerrotaan, mitä sinunkin tulisi tietää sairauslomista.

Influenssarokote suojaa viruksen aiheuttamalta taudilta sekä jälkitaudeilta. Rokote kannattaa ottaa syksyn aikana, jotta elimistö ehtii muodostaa tarpeeksi vasta-aineita virusta vastaan.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Influenssan oireet ovat samankaltaiset kuin flunssan eli nuhakuumeen. Nuha, kurkkukipu, lihassäryt ja kuume ovat kuitenkin tyypillisesti influenssassa paljon rajumpia kuin tavallisessa flunssassa.

Oireiden kirjo sekä voimakkuus riippuvat pitkälti ihmisen terveydentilasta ja vastustuskyvystä sekä siitä, kuinka ärhäkkä virus on liikenteessä.

– Yksi ääripää on sairastaa influenssaa niin, että muutamana päivänä lihaksia kolottaa eikä nouse kuumetta ollenkaan. Tai sitten on niin sanotusti kuolemansairas ja joutuu tehohoitoon, yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn Mehiläisestä kertoo.

Yleensä influenssan kokonaiskesto on aikuisella kaksi viikkoa ja lapsella kolme viikkoa. Rajuimmat oireet menevät tavallisesti ohi viikon sairastamisen jälkeen.

Jos tauti on korkeakuumeinen, yleisvointi on huonompi kuin mihin on flunssassa tottunut tai jos oireet palaavat ensin lievityttyään, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Riskiryhmäläiset saavat rokotteen ilmaiseksi 

Influenssassa bakteerien aiheuttamien jälkitautien riski on suurempi kuin flunssassa. Keuhkokuume ja verenmyrkytys voivat johtaa jopa kuolemaan.

Suurin riski jälkitauteihin on henkilöillä, joilla on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia. Esimerkiksi astma, diabetes, reuma sekä syöpä heikentävät ihmisen vastustuskykyä ja voivat tehdä influenssasta pahimmillaan tappavan.

Influenssaa vastaan on käytössä rokote. Riippuen rokotteen sisältämien virusten ”osumatarkkuudesta” lääke antaa 30–80 prosentin suojan influenssaa vastaan. Rokotteen saavat maksutta alle 7-vuotiaat sekä 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat, raskaana olevat naiset, varusmiespalvelusta suorittavat, terveydenhuollon ammattilaiset sekä kroonista pitkäaikaissairautta sairastavat.

Rokote kannattaa ottaa heti, kun influenssavirus leviää Suomeen. 

– Eli käytännössä lokakuussa se kannattaa ottaa. Menee pari viikkoa ennen kuin elimistö muodostaa tarpeeksi vasta-aineita, Währn kertoo.

Tänä vuonna influenssarokotteet tulevat Suomeen poikkeuksellisen myöhään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että pistettävien influenssarokotteiden ja nenäsumuterokotteiden jakelu alkaa lokakuun puolivälissä.

Syksyllä otetun rokotteen vaste riittää torjumaan influenssaa koko influenssakauden ajan. Viimeistään rokote kannattaisi ottaa marras-joulukuussa.

Lääkäri: Lasta ei tule uhrata omien periaatteiden vuoksi

Rokote sisältää kuolleita influenssaviruksia, jotka auttavat elimistöä tuottamaan vasta-aineita elävää virusta vastaan. Tyypillisin influenssarokotteen haittavaikutus on paikallinen tulehdusreaktio. Harvinaisempi haitta on allerginen reaktio.

Währn ei jättäisi tarjottua influenssarokotetta ottamatta. Rokotekriittisten vanhempien ei pitäisi myöskään kieltää lapsiltaan rokotetta. Vaikka ”lintukodossamme” ihmiset eivät ole nähneet nuoria henkilöitä tappavia tauteja, kuvitelmat siitä, että ne ovat poistuneet maailmasta, ovat valitettavasti harhaa.

– Aika harva näistä ihmisistä todennäköisesti ajaa autoa ilman, että käyttäisi turvavyötä. Tämä on vähän sama asia. Ei ole kauhean suuri riski, mutta jos jotain tapahtuu, voi käydä tosi köpelösti, Währn rinnastaa.

– Jos tällaisia (rokotevastaisia) päätöksiä lähtee tekemään, niiden pitäisi perustua tietoon ja täysi-ikäisyyteen. Ettei lähtisi uhraamaan omia lapsiaan periaatteidensa vuoksi.

Währn muistuttaa, että Suomessa joutuu vuosittain satoja ihmisiä tehohoitoon influenssan vuoksi.

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, THL

Lue myös:

    Uusimmat