Lääkäri kertoo, milloin influenssarokote kannattaa ottaa – tärkeä viesti kriitikoille: "Ettei lähtisi uhraamaan lapsiaan periaatteidensa vuoksi"
Influenssarokote suojaa viruksen aiheuttamalta taudilta sekä jälkitaudeilta. Rokote kannattaa ottaa syksyn aikana, jotta elimistö ehtii muodostaa tarpeeksi vasta-aineita virusta vastaan.
Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Influenssan oireet ovat samankaltaiset kuin flunssan eli nuhakuumeen. Nuha, kurkkukipu, lihassäryt ja kuume ovat kuitenkin tyypillisesti influenssassa paljon rajumpia kuin tavallisessa flunssassa.
Oireiden kirjo sekä voimakkuus riippuvat pitkälti ihmisen terveydentilasta ja vastustuskyvystä sekä siitä, kuinka ärhäkkä virus on liikenteessä.
– Yksi ääripää on sairastaa influenssaa niin, että muutamana päivänä lihaksia kolottaa eikä nouse kuumetta ollenkaan. Tai sitten on niin sanotusti kuolemansairas ja joutuu tehohoitoon, yleislääketieteen erikoislääkäri Patrik Währn Mehiläisestä kertoo.
Yleensä influenssan kokonaiskesto on aikuisella kaksi viikkoa ja lapsella kolme viikkoa. Rajuimmat oireet menevät tavallisesti ohi viikon sairastamisen jälkeen.
Jos tauti on korkeakuumeinen, yleisvointi on huonompi kuin mihin on flunssassa tottunut tai jos oireet palaavat ensin lievityttyään, kannattaa hakeutua lääkäriin.
Riskiryhmäläiset saavat rokotteen ilmaiseksi
Influenssassa bakteerien aiheuttamien jälkitautien riski on suurempi kuin flunssassa. Keuhkokuume ja verenmyrkytys voivat johtaa jopa kuolemaan.
Suurin riski jälkitauteihin on henkilöillä, joilla on yleiskuntoa heikentäviä perussairauksia. Esimerkiksi astma, diabetes, reuma sekä syöpä heikentävät ihmisen vastustuskykyä ja voivat tehdä influenssasta pahimmillaan tappavan.
Influenssaa vastaan on käytössä rokote. Riippuen rokotteen sisältämien virusten ”osumatarkkuudesta” lääke antaa 30–80 prosentin suojan influenssaa vastaan. Rokotteen saavat maksutta alle 7-vuotiaat sekä 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat, raskaana olevat naiset, varusmiespalvelusta suorittavat, terveydenhuollon ammattilaiset sekä kroonista pitkäaikaissairautta sairastavat.
Rokote kannattaa ottaa heti, kun influenssavirus leviää Suomeen.
– Eli käytännössä lokakuussa se kannattaa ottaa. Menee pari viikkoa ennen kuin elimistö muodostaa tarpeeksi vasta-aineita, Währn kertoo.
Tänä vuonna influenssarokotteet tulevat Suomeen poikkeuksellisen myöhään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi, että pistettävien influenssarokotteiden ja nenäsumuterokotteiden jakelu alkaa lokakuun puolivälissä.
Syksyllä otetun rokotteen vaste riittää torjumaan influenssaa koko influenssakauden ajan. Viimeistään rokote kannattaisi ottaa marras-joulukuussa.
Lääkäri: Lasta ei tule uhrata omien periaatteiden vuoksi
Rokote sisältää kuolleita influenssaviruksia, jotka auttavat elimistöä tuottamaan vasta-aineita elävää virusta vastaan. Tyypillisin influenssarokotteen haittavaikutus on paikallinen tulehdusreaktio. Harvinaisempi haitta on allerginen reaktio.
Währn ei jättäisi tarjottua influenssarokotetta ottamatta. Rokotekriittisten vanhempien ei pitäisi myöskään kieltää lapsiltaan rokotetta. Vaikka ”lintukodossamme” ihmiset eivät ole nähneet nuoria henkilöitä tappavia tauteja, kuvitelmat siitä, että ne ovat poistuneet maailmasta, ovat valitettavasti harhaa.
– Aika harva näistä ihmisistä todennäköisesti ajaa autoa ilman, että käyttäisi turvavyötä. Tämä on vähän sama asia. Ei ole kauhean suuri riski, mutta jos jotain tapahtuu, voi käydä tosi köpelösti, Währn rinnastaa.
– Jos tällaisia (rokotevastaisia) päätöksiä lähtee tekemään, niiden pitäisi perustua tietoon ja täysi-ikäisyyteen. Ettei lähtisi uhraamaan omia lapsiaan periaatteidensa vuoksi.
Währn muistuttaa, että Suomessa joutuu vuosittain satoja ihmisiä tehohoitoon influenssan vuoksi.
Osittaislähteet: Terveyskirjasto, THL
Uusimmat
-
11:54
Prinssi Harry tekee historiaa – ensimmäinen merkittävä Britannian kuninkaallinen, joka todistaa oikeudessa yli sataan vuoteen
-
11:54
Vanhus ajeli päin seiniä ja punaisia – poliisilla täysi työ ikäihmisen pysäyttämisessä
-
11:33
Kalle Rovanperä vastasi kritiikkiin – selvitti arvostelua saanutta tekoaan Sardinian MM-rallissa: "Voisi aiheuttaa vaaratilanteen"
-
11:27
Milloin sää viimein lämpenee? Meteorologi: "Tämä viikko on kaikista kamalimman näköinen"
-
11:22
Syytöntä sivullista ammuttiin silmien väliin Kokkolassa keskellä kirkasta päivää – kahta syytetään murhasta
-
11:22
Suurin osa patovallia näyttää huuhtoutuneen pois – MTV seuraa sotaa
-
11:02
Love Island -villalle saapui heti miesvahvistusta! Vili, 21, kertoo, miten aikoo hurmata itseään kiinnostavan tyypin
-
11:01
Stora Enson muutosneuvottelut päätökseen: 50 irtisanotaan Anjalankoskella
-
11:01
"Wow, wow, wow!" – Silminnäkijä kuvasi, kuinka tulvavesi virtaa maantasolla Ukrainassa
-
10:58
Työnantaja siirsi kohun keskelle joutuneen demarivaikuttaja Tage Lindbergin syrjään päivittäisestä työstä
-
10:55
Porin oudon lapsikaappauksen taustat ovat selvinneet poliisille – "Kyllä meillä ihan hyvä käsitys on"
-
10:45
Ukrainalaisyllättäjä aikoi lopettaa uransa Venäjän hyökättyä – takoo nyt huimaa tulosta maalleen: "Paras tapa auttaa"
-
10:41
Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja: Kahovkan padon tuho voi vaarantaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan
-
10:35
Ostitko tämän pakastetuotteen Prismasta? Ei kannata syödä – erä vedetään myynnistä
-
10:33
Säteilyturvakeskus vakuuttaa: "Zaporizhzhjan reaktorit ovat turvallisessa tilassa" – huojentava viesti myös suomalaisille
-
10:23
Ukrainan presidentti jakoi paljonpuhuvan drone-videon: Näin vesi virtaa valtoimenaan tuhotun padon lävitse
-
10:16
Otkesin tutkinta paljasti vaarallisen totuuden Espoossa romahtaneen kävelysillan kestävyydestä
-
10:15
MTV oikeudessa: Helsinkiläismies jäi ilman aamiaista koronapassin puuttumisen takia – haastoi sekä kahvilan että Suomen valtion oikeuteen
-
10:10
Iskikö Leonardo DiCaprio, 48, jälleen silmänsä parikymppiseen malliin? Kaksikko kuvattiin yhdessä ökyjahdilla
-
09:55
Kokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihasta
-
Lataa lisää