Influenssa voi pahimmillaan olla tappava – rokote erityisen tärkeä riskiryhmille

Suojaudu influenssalta 7:18

Huomenta Suomen keskiviikkoaamussa keskusteltiin pian koittavasta influenssakaudesta. Paikalla tietoa jakamassa oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että taudin kirjo voi vaihdella hyvinkin paljon. Joku voi kantaa influenssavirusta nenänielussa ilman, että edes itsekään tietää viruksesta. Toiset taas voivat joutua jopa tehohoitoon sairaalaan ja hengenvaaraan, kun tauti iskee kunnolla päälle. 

Influenssa voi siis vaarallisimmillaan olla jopa elämää uhkaava tai tappava. Näin vakava tila on Nohynekin mukaan kuitenkin harvinainen.

Influenssapöpö voi olla ärhäkkä

Nohynekin mukaan terve ihminen voi ajatella, että ei tämä tauti häntä noin pahasti hetkauta.

– Itse asiassa on niin, että terve ihminen voi pahimmillaan sairastua vakavaan influenssaan. Jos on tärkeä työtehtävä tai urheilusuoritus, niin sitten ollaan pedissä viikosta kahteen, hän kertoo.

Parhaimmillaan taudista toki toivutaan, mutta pahimmassa tapauksessa voidaan joutua tehohoitoon. Nohynekin mukaan 3–5 miljoonaa ihmistä maailmassa päätyy influenssan takia sairaalahoitoon. 

Yllä olevalla videolla Nohynek kertoo, keiden erityisesti kannattaisi mennä ottamaan rokote, maksaako se ja milloin se kannattaa ottaa.  

Lue myös:

    Uusimmat