Lääkäri: Autoimmuunisairauksien kasvu osin suomalaisen teollisuuden tukemisen ja aivopesun seurausta

Autoimmuunisairauksia on Suomessa tuplasti enemmän kuin 20 vuotta sitten. Lääkäri Olli Sovijärvi pitää yhtenä vaikuttavana tekijänä suomalaisen yhteiskunnan pyörimistä teollisuuden luomien, leivän ja maidon myyntiä edistävien sääntöjen ympärillä. Sovijärven mielestä ihmisiä systemaattisesti aivopestään ja harhaanjohdetaan.

– Autoimmuunisairauksia potevien määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuosikymmeninä. Arvioidaan, että 5–8 prosenttia väestöstä sairastaa jotakin yli sadasta tunnetusta autoimmuunisairaudesta, lääkäri Olli Sovijärvi sanoo.

Autoimmuunisairaudessa keho ikään kuin hyökkää itseään vastaan, koska se sekoittaa omat ja vieraat kudokset keskenään.

– Suomessa on muihin maihin verrattuna hyvin paljon autoimmuunipotilaita. Yksi yleisimmistä autoimmuunisairauksista maassamme on kilpirauhasen tulehdus eli Hashimoton tyreoidiitti. Muita mainittavia ovat haavainen paksusuolentulehdus, ykköstyypin diabetes, Crohnin tauti, nivelreuma, MS-tauti ja psoriasis.

– Myös keliakia on hyvin tavallinen. Sen uskotaan itse asiassa olevan sata kertaa tilastoitua yleisempi, joten moni sairastanee sitä tietämättään, Sovijärvi sanoo.

Autoimmuunisairauden puhkeamiseen vaaditaan kolme tekijää: geneettinen alttius, ympäristön laukaiseva tekijä sekä vuotavan suolen oireyhtymä.

"Systemaattista aivopesua"

Ympäristön laukaiseviin tekijöihin kuuluvat muun muassa maaperän ja ilman kemikaalit sekä myrkyt. Yhdeksi tärkeimmäksi potilasmäärän kasvattajaksi Sovijärvi ilmoittaa myös erittäin prosessoidun ja runsaasti antiravinteita sisältävän ravinnon syömisen.

– Koko suomalainen yhteiskunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos etunenässä, pyörii teollisuuden luomien sääntöjen ympärillä. En näe mitään terveydellistä syytä, miksi ihmisen pitäisi syödä vaikka kahdeksan palaa leipää päivässä – tällaisten suositusten tarkoituksena on vain tukea kotimaista teollisuutta. Niiltä puuttuu tieteellinen tai evoluutioon perustuva pohja.

Sovijärvi arvioi, että ongelmat lähtevät jo neuvoloissa jaettavasta tiedosta.

– Yksi–kaksivuotiaan suolisto on vielä hyvin kehittymätön. Äidit lopettavat imetyksen ja palaavat töihin liian aikaisin, vaikka prosessoidusta lehmänmaidosta tehdyt korvikkeet muuttavat lapsen suolistoa dramaattisesti. Neuvolajärjestelmän sidoksista pitäisi heittää ulos kaikki yritykset – nyt ihmisiä systemaattisesti aivopestään ja harhaanjohdetaan korvikemyynnin eduksi.

– Siihenkin tulisi kiinnittää huomiota, että imettävän äidin syömiset vaikuttavat lapsen saaman maidon laatuun. Prosessoitu ja ravintoköyhä ruoka muuttaa koko suoliston toimintaa ja immuniteettia. Kaikkein ravinteikkainta ruokaa vauvalle olisivat kananmunan keltuaiset ja maksa, Sovijärvi sanoo.

Stressillä ja rokotuksilla osansa

Vuotavan suolen oireyhtymässä suolinukan tiiviit liitokset, joiden kuuluisi päästää läpi vain tarpeellisia aineita ja estää vieraiden molekyylien tunkeutuminen verenkiertoon, avautuvat.

– Liitokset alkavat kirjaimellisesti vuotaa. Tämän seurauksena esimerkiksi kilpirauhasta kohtaan voi kehittyä vasta-aineita, jotka sairastuttavat ihmisen. Tällaisen reaktion aiheuttaa usein esimerkiksi gluteeni.

Sovijärvi kertoo, että autoimmuunisairauksien puhkeamiseen vaikuttaa myös yhteiskunnassa vallitseva "kroonistunut stressitila".

– Elämme jatkuvan melun, rasituksen ja negatiivisten ajatusten keskellä. Kun ihminen ei pysy kehityksen vauhdissa, hän jää ikään kuin jatkuvaan hälytystilaan. Tämä voi ilmetä kehossa kroonisena tulehduksena, jota esimerkiksi masennus entisestään provosoi.

Rokotteillakin saattaa olla osansa autoimmuunisairauksien synnyssä.

– Rokotteita on tutkittu vain yksittäis-, ei yhteisvaikutuksien osalta. Tiedetään, että ne aiheuttavat jonkinlaisen immuunivasteen, mutta jos immuniteetti toimii jo ennestään heikosti, rokote voi johtaa sairastumiseen. Sikainfluenssarokotteen ja autoimmuunisairauksiin kuuluvan narkolepsian välillä on jo todettu yhteys.

"Ei sairautta, jota ei pystyttäisi hoitamaan"

Sovijärvi sanoo, että kun ympäristön laukaisevan tekijän tai vuotavan suolen oireyhtymän hoitaa kuntoon, on mahdollista, ettei autoimmuunisairaus enää etene tai jopa parantuu.

– Lukuisat hoitamani autoimmuunipotilaat ovat parantuneet, vaikka heille on ensin sanottu, ettei se ole mahdollista. Minä en usko, että on olemassa sairautta, jota ei pystyttäisi hoitamaan. Mutta ihmisen mieli pelaa tärkeää osaa: jos ei itse usko, että pystyy paranemaan, niin todennäköisesti ei parane.

– Esimerkiksi kilpirauhasen autoimmuunisairaus voidaan saada hallintaan muutamassa kuukaudessa. Suolistolliset autoimmuunisairaudet puolestaan on mahdollista saada tasapainoon puolessa vuodessa, ja vuoden sisällä paraneminenkin on mahdollista.

Paleo-ruokavalio hoitokeinona

Hoitokeinona autoimmuunisairauksiin Sovijärvi käyttää stressin minimoimisen lisäksi paleo-ruokavaliota.

– Siinä karsitaan pois kaikki mahdollisesti haitallisia ravintoaineita sisältävät ruoat. Koska gluteeni liittyy käytännössä lähes kaikkiin autoimmuunisairauksiin, viljatuotteet lähtevät. Samoin käy suomalaisille maitotuotteille, soijapohjaisille tuotteille sekä palkokasveille: pavuille, linsseille, herneille, maapähkinöille…

– Jos haluaa pelata varman päälle, voi lopettaa myös koiso- ja chilikasvien, perunan sekä tomaatin käyttämisen.

Sovijärvi selventää, ettei paleo-ruokavaliolla ole mitään tekemistä karppauksen kanssa.

– Valkoista riisiä sekä muita juureksia kuin perunaa voi syödä sopivasti, joten hiilihydraattimäärä voi säilyä tärkkelyksen muodossa riittävällä tasolla.

– Autoimmuunisairauksia ehkäistään aivan samalla tavalla kuin hoidetaankin. Osalle ihmisistä ei toki tule koskaan yhtään oireita, vaikka he söisivät mitä ja eläisivät miten, koska perinnöllistä alttiutta ei ole – toiset taas saavat reaktion, kun suunnilleen vain vilkaisevatkin leipäpalaa, Sovijärvi sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat