Huolla hampaasi – Voit välttyä tältä krooniselta ja kivuliaalta sairaudelta

Pese hampaat, älä tupakoi ja syö kasvispainotteisesti, niin voit välttyä nivelreumalta.

Nivelreuma on yleisin reumasairaus, johon suomalaiset sairastuvat. Sitä sairastaa Suomessa noin 30 000 ihmistä. Nivelreuma ei periydy, vaikka usein niin luullaan. Alttius siihen sen sijaan periytyy.

– Sairaus ei tule geeneissä, mutta alttius reumalle tarkoittaa sitä, että perinnöllisesti alttiilla potilaalla jokin ulkopuolinen tekijä voi laukaista nivelreuman, reumatologian professori Marjatta Leirisalo-Repo selittää.

Leirisalo-Revon mukaan alttiuden perineellä ihmisellä on 66-kertainen riski sairastua nivelreumaan, jos hän esimerkiksi tupakoi, kuin sellaisella, jolla ei ole perittyä alttiutta.

Yksi vahvin sairauden yhdessä alttiuden kanssa laukaiseva ulkopuolinen tekijä on tupakka. Jos suvussa on reumaa ja tupakoi, kannattaa lopettaa, koska silloin on suuri riski siihen, että itsekin sairastuu nivelreumaan.

Suuhygienia kannattaa

Toinen ulkopuolinen riskitekijä selviää vastikään julkistetusta tutkimuksesta.

– Jos ihmisellä on usein ientulehduksia se voi olla reumaa laukaiseva. Kannattaa siis muistaa hoitaa hampaitaan.

Nivelreuman oireita ovat nivelten jäykkyys ja turvotus. Kun oireet alkavat vaivata, kannattaa hakeutua lääkäriin. Leirisalo-Revon mukaan lääkehoito pitäisi aloittaa kuuden kuukauden kuluessa siitä kun oireet ovat alkaneet. Silloin lääkitys auttaa parhaiten.

Hän myös suosittelee, että reumalääkitys on elinikäinen.

– Määriä voidaan vaihdella oireilun mukaan. Tutkimusten mukaan vain noin 15–20 prosenttia voi lopettaa pysyvästi reumalääkkeiden käytön.

Lääkkeiden lisäksi Leirisalo-Repo suosittelee nivelreuman hoitoon liikuntaa sekä niin kutsuttua Itämeren ruokavaliota, johon kuuluu runsaasti vihanneksia, kalaa ja vaaleaa lihaa sekä kasvisöljyjä.

– Sillä on havaittu olevan oikeasti reumaoireita helpottavia vaikutuksia.

Nivelreumaa esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Potilaista 70 prosenttia on naisia.

– Myös hormoneilla on selkeä merkitys nivelreuman puhkeamiseen, Leirisalo-Repo toteaa.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja