Professori: Jos suvussa on tämä krooninen sairaus, lasten pitkä imetys ei ole suositeltavaa

Jos suvussa on nivelreumaa, nuorten äitien on tarkkailtava terveyttään, jos he aikovat imettää pitkään.

Usein vanhemmat ja isovanhemmat voivat neuvoa herkästi tuoreita vanhempia. Esimerkiksi lasten imettämisestä käydään usein keskusteluja eri sukupolvien äitien välillä. Paitsi että suositukset ovat vaihdelleet eri vuosikymmeninä, samat neuvot eivät päde jokaiselle.

Reumatologian professori Marjatta Leirisalo-Repo sanoo, että jos suvussa esiintyy nivelreumaa, voi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla olla syytä harkita kuinka kauan imettävät lapsiaan.

Nivelreuma ei periydy, mutta taipumus siihen periytyy. Taipumus yhdistettynä tiettyihin ulkopuolelta tuleviin tekijöihin voivat siten laukaista nivelreuman. Myös hormonaaliset seikat voivat vaikuttaa nivelrueman puhkeamiseen.

Tässä tapauksessa ulkopuolinen tekijä on maitohormooni eli prolaktiini voi käynnistää tulehdusreaktion ja laukaista nivelreuman.

– Heti jos alkaa esiintyä nivelreumaan viittaavia oireita, kannattaa lopettaa imetys, Leirisalo-Repo ohjeistaa.

Reuma voi puhjeta synnytyksen jälkeen

Tämän hetkinen THL:n suositus on täysimetystä ensimmäiset puoli vuotta ja muun ruuan ohella toiset puoli vuotta.

– Pitkä imetys voi provosoida nivelreumaa. Kolme kuukauttakin on aivan sopiva määrä lapsen terveyden kannalta. Korvikkeet ovat nykypäivänä niin laadukkaita, että niitä voi olla parempi antaa kuin että äiti kärsisi kivuista, jotka voivat vaikeuttaa vauvan hoitamista, Leirisalo-Repo linjaa.

Hän kertoo, että vaikka ennen raskautta ei olisi ollut mitään nivelreumaan viittaavia oireita, taudin on todettu puhkeavan herkästi heti synnytyksen jälkeen niillä naisilla, joilla on peritty taipumus.

Jo reumaa sairastaville Leirisalo-Repo ei niin ikään suosittele pitkää imetystä.

– Jos on reumalääkitys jo ennen raskautta, koko imetysaika menee alilääkittynä, koska kaikkia reumalääkkeitä ei voi imettäessä syödä.

Nivelreumaa sairastaa Suomessa noin 30 000 ihmistä. Nivelreuma on naisten sairaus, 70 prosenttia potilaista on naisia.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat