Mainos

Kysely: Peruspalveluiden osto jakaa yhä kansaa

Liki puolet pääkaupunkiseutulaisista kannattaa peruspalveluiden ostamista. Vain hyvin harva eli noin joka kuudes haluaisi, että kunnat tuottaisivat kaikki palvelunsa itse. Asia selviää MTV3:n ja yrittäjien teettämästä kyselystä.

MTV3:n sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan yrittäjien Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä selviää, että liki puolet kannattaa peruspalveluiden ostamista yksityisiltä palvelutarjoajilta kuntien oman tuotannon ohessa. Ostopalvelut hyväksyvistä kolmannes haluaisi myös lisätä palveluiden käyttöä huomattavasti nykyisestä.

Selkeimmin ostopalvelut kiinnostavat Espoossa ja vähiten Vantaalla.

Vain hyvin harva eli noin joka kuudes kuntalainen haluaisi, että kunnat tuottaisivat kaikki palvelunsa itse. Kuntien välillä ei ole eroja.

Peruspalvelukeskustelua käydään usein oikeisto-vasemmisto -jakolinjalla ja tämä näkyy myös MTV3:n kyselyssä.

Pelkästään kuntien omaan palvelutuotantoon luottavia on selvästi enemmän vasemmistoliittoa kuin kokoomusta kannattavien joukossa. Esimerkiksi Helsingissä vasemmistoliittoa kannattavista 26 prosenttia antaisi palvelut kokonaan kuntien tuotettavaksi ja kokoomusta kannattavista näin tekisi vain 12 prosenttia.

Vastaavasti ostopalveluita suosisi kokoomuksen kannattajista 45 prosenttia ja vasemmistoliittoa kannattavista vain 11 prosenttia. Luvut ovat samansuuntaiset myös Espoossa ja Vantaalla.

Kunnallisalan kehittämissäätiö on tutkinut poliittisten voimasuhteiden ja kuntien taloudellisen tilanteen vaikutusta yksityisten ostopalveluiden käytön laajuuteen. Tutkimuksesta selviää, että todellisuudessa kunnat, joissa on vasemmistoenemmistö, eivät poikkea millään tavoin yksityisten ostopalveluiden käyttäjinä muista kunnista. Tuore tutkimus on nimeltään "Kilpailuttamisen laajuus ja taustatekijät Suomen kunnissa".

Reilusti yli kolmannes MTV3:n kyselyyn vastanneista kannattaa kuntien yhteistyötä palvelutuotannossa. Helsingissä yhteistyön kannalla on vastaajista 34 prosenttia ja Espoossa 35 prosenttia. Myönteisimmin yhteistyöhön suhtaudutaan Vantaalla, jossa 39 prosenttia toivoo sitä. Tämä selittynee kaupungin tiukalla taloustilanteella.

Kuntalaisten valinnanvapautta lisäävien palveluseteleiden nykyistä laajempi käyttö saa kannatusta kaikissa kolmessa kunnassa.Helsinkiläisistä niiden käyttöä lisäisi 57%, espoolaisista 66% ja vantaalaisista 61% .

Puoluekannalla oli merkitystä ainoastaan Helsingissä, jossa vasemmistoliittoa äänestävät eivät palveluseteleitä kannata. Heistä vain 19 % laajentaisi setelin käyttöä. Kokoomuslaisista puolestaan seteleille lämpenee useampi kuin kaksi vastaajaa kolmesta.

Kyselyä varten haastateltiin noin 3 000:tta Helsingin, Espoon ja Vantaan asukasta.

MTV3:n vaalikoneessa sama puoluejako

Kuntapalvelujen yksitystämisestä on kysytty myös MTV3:n vaalikoneessa.

Eniten kunnallisten palvelujen yksityistämistä kannattavat kokoomuksen ehdokkaat. Myös Ruotsalaisen kansanpuolueen ja keskustan kuntavaaliehdokkaaat toivovat kuntien yksityistävän rohkeammin palvelujaan.

Selvästi eniten yksityistymistä vastustaa Vasemmistoliitto.

MTV3:n vaalikoneen äänestäjiä kunnallisten palvelujen yksitystäminen puolestaan jakaa kahteen leiriin.

Äänestäjistä valtaosa on sitä mieltä, että yksityiset terveyspalvelut ovat julkisia terveydenhoitopalveluja tasokkaampia. Myös kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaat liputtavat enemmän yksityisten terveyspalvelujen puolesta

Vasemmistoliiton ja SDP:n ehdokkaat puolestaan eivät allekirjoita väitettä, jonka mukaan julkiset terveyspalvelut olisivat yksityisiä terveyspalveluja epätasokkaampia.

(MTV3)

.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.