Kysely paljastaa, miten sukupuoli vaikuttaa kasvomaskin käyttöön – miesten harhaluulot voivat kostautua

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Katso videolta, miten teet kasvomaskin minuutissa.

Tuoreen kyselyn mukaan miehet jättävät naisia todennäköisemmin käyttämättä kasvomaskia. Vastausten perusteella vaikuttaa siltä, että miehille kasvojen peittäminen on noloa ja osoitus heikkoudesta. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Market Watch.

Koronaviruksen pahoin runtelemassa Yhdysvalloissa kaikkia kansalaisia kehotetaan suojaamaan kasvonsa ulkona liikkuessaan. Monen silmään on kuitenkin pistänyt se, ettei maan presidentti Donald Trump ole vaivautunut kasvosuojusta ylleen pukemaan.

Lieneekö syy Trumpin antamassa esikuvassa vai vallanpitäjän sukupuolessa, mutta tuoreen kyselyn mukaan yhdysvaltalaismiesten halu käyttää kasvomaskia on vähäisempi kuin naisten. Sukupuolten välillä havaittu ero lähes katosi alueilla, joilla kasvojen suojaaminen ulkona liikkuessa on pakollista.

Tutkijoiden mukaan löydös tarkoittaa, että maskipakolla olisi suurempi vaikutus miehiin kuin naisiin.

Miehet pitävät kasvosuojaimen käyttöä nolona

Samainen kysely paljasti, että monet miehet kuvittelevat, ettei covid-19 sairastuta heitä vakavasti. Todellisuudessa koronapotilaista saadut aineistot ovat päinvastoin osoittaneet, että miehet sairastuvat naisia useammin covid-19-taudin vakavampaan muotoon ja myös kuolevat siihen todennäköisemmin

Sen lisäksi, että useat kyselyyn vastanneet miehet kokivat olevansa koronaviruksen tavoittamattomissa, he näkivät kasvomaskin käytön nolona, heikkouden merkkinä ja negatiivisena leimana. Tutkijat uskovat, että nämä kielteiset tunteet vaikuttavat osaltaan miesten halukkuuteen käyttää suojainta.

Verkkokyselyyn vastasi lähes 2500 yhdysvaltalaista. Tutkijat huomauttavat, ettei otos ole koko väestöä edustava.

Sama ilmiö havaittu aiemmissakin tautiaalloissa

Jo aiemmin on havaittu, että naiset suojautuvat tartuntataudeilta miehiä todennäköisemmin käyttämällä kasvosuojusta. Näin kävi esimerkiksi SARS-epidemian ja sikainfluenssa-pandemian aikana. Vuonna 2013 ilmestyneessä analyysissä tutkijat toteavat, että naiset ja vanhemmat aikuiset käyttävät kasvosuojusta miehiä ja nuoria useammin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat