Mainos

Kysely: Muuttoliike vähensi äänestysintoa

Yksi syy kunnallisvaalien heikkoon äänestysintoon saattaa olla maamme sisäinen muuttoliike. Sadattuhannet uudelle paikkakunnalle parin viime vuoden aikana muuttaneet jättivät äänestämättä koska he eivät tunne uuden kotikuntansa vaaliehdokkaita.

Äänestystä

Viime sunnuntain kunnallisvaalien heikkoon äänestysintoon on haettu syitä politiikkaan kyllästyneistä kuntalaisista, syrjäytyneisyydestä tai poliittisimman selityksen mukaan siitä, että kansa halusi ojentaa päähallituspuolueita jättämällä äänestämättä.

Aamulehden taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan yksi tärkeä äänestysinnon laimeuden syy on Suomen sisäinen muuttoliike. Pelkästään viime vuonna kunnasta toiseen muutti noin 240 000 ihmistä ja tänä vuonna muuttajien määrän ennustetaan nousevan yli neljännesmiljoonaan.

Ihmiset muuttavat varsinkin tietoteknologian perässä suuriin kasvukeskuksiin. Yliopistokuntien äänestäjämäärä on kasvanut rajusti vuodesta 1994, kun suurin joukoin opiskelupaikan perässä muuttavat nuoret alettiin kirjata opiskelupaikkakunnan asukkaiksi.

Aamulehden mukaan tuoreet kuntalaiset ovat aluksi varsin löyhästi kiinni uudessa elinympäristössään eivätkä paikallispolitiikka ja sen hahmot ole tulleet tutuiksi.

Mistään syrjäytymisestä ei kuntaa vaihtavien kohdalla ole kysymys, mutta kasvukeskuksissa ja pääkaupunkiseudun suurissa lähiöissä kotikuntatunne saattaa olla hukassa pitkäänkin. Pienemmiltä paikkakunnilta muuttoliike luonnollisesti vähentää ännestäjiä.

Aamulehden teettämästä kyselystä käy ilmi, että 18 - 24 vuotiaat nuoret ja 24 - 35 vuotiaat nuoret aikuiset olivat kuntavaalien suurin nukkuvien ryhmä. Ikänsä puolesta molemmat ryhmät sopivat hyvin muuttajien profiiliin.

Kunnallisvaalit kärsivät muuttoliikkeestä luonnollisesti eduskunta- ja varsinkin presidentinvaaleja.

Kunnallisvaaleissa jätti äänestämättä melkein joka toinen Suomalainen ja varsinkin suurissa kunnissa äänestysinto romahti. EsimerkiksiVantaalla äänestyskoppiin vaivautui vain 45 ja puoli prosenttia äänioikeutetuista.

Kasvukeskusten ei kuitenkaan kannata olla huolissaan sillä kotiuduttuaan uudet kuntalaiset saattavat seuraavissa vaaleissa kiinnostua jo äänestämisestäkin.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.