Mainos

Kysely: Kauppojen sunnuntain aukiolo saa kannatusta

Yleisimmin sunnuntain aukioloa on hyödynnetty pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa.

Suomalaisten enemmistö haluaisi pitää kauppojen ovet avoinna myös sunnuntaisin, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n teettämästä kyselystä.

Sunnuntain aukioloa pitää nyt melko tai erittäin tarpeellisena 56 prosenttia kansalaisista, kun vuosi sitten lukema jäi vielä niukasti alle 50 prosentin. Sitä tarpeettomana pitävien määrä on vastaavasti huvennut neljällä prosenttiyksiköllä 27 prosenttiin.

Kyselyn toteutti TNS Gallup ja sitä varten haastateltiin syyskuussa tuhat yli 15-vuotiasta suomalaista. Heistä 88 prosenttia kertoi käyneensä sunnuntaisin kaupassa viime kesän aikana. Edellisvuodesta määrä oli noussut kuusi prosenttiyksikköä.

Yleisimmin sunnuntain aukioloa hyödynnettiin pääkaupunkiseudulla ja muissa kaupungeissa. Kauppa on ajanut sunnuntaiaukiolojen vapauttamista jo pitkään, sillä nykyinen käytäntö on varsin mutkikas. Pienet alle 400 neliön myymälät saavat ympäri vuoden olla auki sunnuntaisin 12-21, mutta suuremmat yli 400 neliön myymälät vain touko-elokuussa sekä marras- ja joulukuussa.

Haja-asutusalueiden myymälät taas voivat olla auki vapaasti, olivat minkä kokoisia tahansa. Nyt tehdyssä kyselyssä 48 prosenttia vastaajista sallisi vapaan sunnuntaiaukiolon kaikille elintarvikemyymälöille ja 44 prosenttia muillekin vähittäismyymälöille.

Molempien vaihtoehtojen kannatus on vuodessa kasvanut neljällä prosenttiyksiköllä. Selvälle enemmistölle eli 62 prosentille vastaajista riittää, jos kauppojen ovet avautuvat sunnuntaina kello 12. Hieman useampi kuin joka neljäs eli 27 prosenttia haluaisi päästä ostoksille jo aikaisemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.