Kyseenalainen mahdollisuus: Vanhemmat voivat pian valita vauvakseen "Oxford-alkion"

Yhdysvaltalainen tiedemies uskoo, että alkioiden potentiaalinen älykkyysosamäärä on mahdollista ennustaa kymmenen vuoden sisällä. Keinohedelmöityksen uudet tuulet ovat herättäneet eettisiä kysymyksiä, kertoo brittilehti The Guardian.

Yhdysvaltalainen Stephen Hsu ennustaa, että keinohedelmöityksellä lapsia hankkiville vanhemmille on tulevaisuudessa mahdollisuus tarjota vaihtoehto valita ”älykkäin” alkio. Hsun yritys Genomic Prediction tarjoaa jo vanhemmille mahdollisuutta testata alkiota alhaisen älykkyysosamäärän varalta.

Hsu ennustaa The Guardianin haastattelussa, että täsmällinen alkion älyn testaaminen on mahdollista kymmenen vuoden sisällä. Hsu uskoo, että tekniikka otetaan mieluusti vastaan tietyissä maissa, kuten Singaporessa, jossa kilpailu tietotaidosta on kovaa. Singaporen kehittynyttä ja toimivaa koulutusjärjestelmää onkin kritisoitu suorituskeskeiseksi ja kilpailuhenkiseksi, kertoo Ulkoministeriö.

Mahdollisuus geeniensä perusteella valittuihin vauvoihin on herättänyt huolen tahattomista lääketieteellisistä seurauksista, kuten suurentuneesta autismiriskistä, ja sosiaalisen epätasa-arvon syventymisestä. On myös kiistanalaista, kuinka hyvin geenitestit voivat todella ennustaa alkion tulevan älykkyyden.

Tieteen harppaukset näkyvät geenitesteissä

Keinohedelmöityksen yhteydessä alkiot puolestaan voidaan tarkistaa poikkeavan solujen kromosomimäärän varalta. Mikäli kromosomien määrä poikkeaa normaalista 46:sta, raskauden keskeytymisen ja syndroomien, kuten Downin syndrooman, riski kasvaa.

Dextran Lapsettomuusklinikan lääketieteellinen johtaja Eero Varila  kirjoitti vuonna 2014, että alkioiden geenien tutkimisesta hyötyvät erityisesti ne vanhemmat, joilla on tiedossa oleva geneettinen poikkeavuus sekä ne, joille on tehty useita tuloksettomia hoitoja.

Tiettyjen geenien aiheuttamien mutaatioiden tutkiminen on saanut viime vuosina rinnalleen alkion muiden ominaisuuksien ennustamisen. Tieteen harppausten myötä syntymättömän lapsen pituus, ulkonäkö ja älykkyys ovat yhä tarkemmin ennustettavissa.

"Mitä vikaa on alkioiden arvottamisessa, jos voit arvottaa lapsen?"

Alkioiden älykkyystestiä kehittävä Hsu uskoo, että alhaisen älykkyysosamäärän ennustaminen on vanhemmille houkutteleva mahdollisuus. Hsun mielestä uusi tekniikka jopa velvoittaa lääkäreitä kertomaan vanhemmille, jos älykkyystestin tulos on heikonpuoleinen.

Älykkyystestin eettisyyttä puolustava professori ja Care Fertility -yrityksen perustaja Simon Fishel vertaa älykkyysseulaa yksityiskouluihin.

– Mitä vikaa on alkioiden arvottamisessa, jos voit arvottaa lapsen? Fishel kysyy The Guardianin haastattelussa.

– Uskon, että tuolla on paljon ihmisiä, jotka valitsevat mieluummin Oxford-alkion kuin hylättyjä saavan alkion.

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin perheen perustamiseen tulisi havahtua?

Lue myös:

    Uusimmat