Kymmenien hyvätuloisten epäillään hakeneen vähävaraisille tarkoitettuja maskeja, osissa jakelupisteistä maskit ovat jo loppuneet: "Vetoan ihmisten omaantuntoon"

6:11
Hyvätuloiset ovat hakeneet vähävaraisille tarkoitettuja maskeja – sosiaalityöntekijä kertoo turhautumisestaan MTV:n haastattelussa

Hallitus antoi viime viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä. Maskia suositellaan käytettävän esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä. 

Hallituksen mukaan maskit tulee hankkia pääsääntöisesti itse, mutta vähävaraisille maskeja jaetaan ilmaiseksi.

Kymenlaaksossa maskien jakaminen vähävaraisille aloitettiin tiistaina, ja torstaihin mennessä kasvomaskeja oli jaettu jo kymmeniä tuhansia.

Kymenlaaksossa on kuitenkin huomattu ja huolestuttu siitä, että ilmaisia maskeja eivät hae vain ne, jotka niitä tarvitsevat.

– Työntekijämme asuvat tässä lähipaikkakunnilla, ja ovat tunnistaneet henkilöitä, jotka ovat työssäkäyviä ja ilmeisesti myös hyvin toimeentulevia, alueen johtava sosiaalityöntekijä Tarja Mäntynen kertoo.

– Epäilemme siis, että maskeja hakevat myös sellaiset henkilöt, joilla olisi varaa ostaa ne itse.

Mäntynen painottaa, että ilmaisten maskien on tarkoitus turvata yhteiskunnan kaikkein heikoimmassa asemassa olevat.

Kymmeniä hyvätuloisia väärinkäyttäjiä

Kyseessä ei myöskään ole yksittäistapaus.

– Useista tutuista kasvoista on informoitu, sanoisin, että puhumme kymmenistä tapauksista. Yksikin hakija, joille maskeja ei ole tarkoitettu, on liikaa, koska maskit on tarkoitettu vähävaraisille ja pienituloisille ihmisille.

Mäntysen mukaan on mahdotonta sanoa tarkemmin, kuinka moni hyvätuloinen on maskeja hakenut.

– Emme pysty pitämään kirjaa siitä, kuka maskeja hakee tai hakevatko kyseiset henkilöt maskeja useampana päivänä. Siitäkin olen kuullut, että samat henkilöt hakevat maskeja toistuvasti.

Mäntysen mukaan kolmen päivän aikana on jaettu jo noin 40 000-50 000 maskia, ja joissain toimipisteissä maskit ovat jo loppuneet.

Mitä voidaan tehdä?

Mäntysen mukaan sosiaalityöntekijöiden mahdollisuudet puuttua väärinkäytöksiin ovat hyvin rajalliset.

– Keinoja on hyvin vähän, koska emme voi tarkistaa mitään tietoja. Ohjeistus on annettu, että maskien hakijoista ei tehdä minkäänlaista rekisteriä, eikä henkilö- tai tulotietoja kysytä.

Mäntynen toivookin, että ihmiset hakisivat maskeja vain, jos aidosti kokisivat olevansa pienituloisia.

– Vetoan vahvasti ihmisten omaantuntoon tässä asiassa, hän painottaa.

– Sellaiset henkilöt, jotka elävät sosiaaliturvan varassa tai esimerkiksi yksinhuoltajat, joilla pieni palkka ei riitä edes välttämättömimpiin menoihin, voivat hyvällä omallatunnolla hakea ilmaisia maskeja.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja