Nyt tuli maskisuositus! Pääministeri Marin: "Ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse"

Sanna Marin tiedottaa koronatilanteesta –"Hallitus puoltaa THL:n kasvomaskisuositusta" 6:18
Näin hallitus tiedotti maskisuosituksesta ja muista koronatoimista – katso video!

Hallitus on päättänyt puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja "muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista".

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi asiasta hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavilla kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville vähävaraisille ilmaiseksi, Marin sanoi.

Maskia suositellaan käytettäväksi niiden sairaanhoitopiirien alueilla, joissa on esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Tällä hetkellä tartuntoja on esiintynyt kahden viikon sisällä kaikissa muissa sairaanhoitopiireissä paitsi Pohjois-Karjalan, Itä-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

– Suositus on kansallinen, mutta alueellisesti voidaan tästä poiketa, jos tapauksia ei ollenkaan ole. Tämä on järkevä tapa edetä, THL:n johtaja Mika Salminen kommentoi.

Suosituksen ikärajan osalta Salminen sanoi lähtökohdaksi, että yli 15-vuotiailla on edellytykset käyttää maskia oikein. Näin ollen suositus ei ilmeisesti koske alle 15-vuotiaita.

Marin: Maskitilanne on aivan toinen kuin keväällä

Käyttöä suositellaan etenkin joukkoliikenteessä matkustaville, koronavirustestiin hakeutuville sekä riskialueelta Suomeen saapuneille matkustajille. 

– Lisäksi kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, Salminen totesi.

Kuntien järjestämistä jakelupisteistä tullaan jakamaan ilmaisia maskeja itsensä vähävaraisiksi kokeville suomalaisille. Ilmaiset maskit on tarkoitettu vähävaraisille, mutta kenenkään tulotietoja ei tulla tältä osin tarkastamaan.

Pääministeri Marinin mukaan maskitilanne on Suomessa nyt aivan toisenlainen kuin keväällä, ja esimerkiksi ruokakaupoissa myydään maskeja varsin kattavasti.

– Akuuttia huolta siitä, että ihmiset eivät voisi maskeja ostaa, ei tällä hetkellä ole. Hallitus on varannut myös runsaasti rahoitusta, satoja miljoonia, siihen, että näitä varustehankintoja niin esimerkiksi terveydenhuollon suojavarusteiden kuin testausvarusteiden osalta tehdään, Marin sanoi.

Pääministeri halusi silti lähettää sairaanhoitopiireille ja kunnille selkeän viestin – jos vielä ei ole varauduttu, nyt olisi syytä saada varastot täyteen.

– Toivon mukaan nyt on huomioitu kevään tilanteen opit. Aidosti varaudutaan siihen, että kulutus voi yllättäen nousta hyvinkin suureksi.

"On mahdollista, että suositusta laajennetaan"

THL:n Salminen muistutti, että maskeja tulee käyttää oikein, eivätkä kasvomaskit korvaa muuta hyvää hygieniaa ja etäisyyden pitämistä. Kyseessä on lisäkeino koronan ehkäisyyn.

– On mahdollista,  että suositusta muutetaan, laajennetaan, jos tilanne muuttuu maassa. Tätä ei ole tietenkään poissuljettu, Salminen sanoi.

Nykyinen lainsäädäntö ei Salmisen mukaan kuitenkaan mahdollista maskisuosituksen muuttumista juridiseksi maskipakoksi.

THL julkaisee iltapäivän aikana verkkosivuillaan vielä tarkemmat yksityiskohdat maskisuosituksesta.

Pakkokaranteeneista ei poliittista päätöstä

Pääministerin mukaan viranomaiset voivat jatkossa myös tehdä päätöksiä Suomeen riskimaista saapuvien pakollisista testauksista tai karanteeneista.

– Kyseessä ei ole poliittinen päätös, eikä hallitus ole tällaista käsitellyt, Marin sanoi.

Hallitus on pyytänyt THL:ää myös arvioimaan, voisiko karanteenikäytäntöjen vaihtoehtoina toimia niin sanottu kaksivaiheinen testaus Suomeen saapujilla.

Hallitus käsitteli tämänpäiväisissä neuvotteluissaan koronatoimenpiteitä Suomen rajoilla, maski- sekä etätyösuositusta. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi jo eilen hallituksen antavan kasvomaskisuosituksen tämän päivän tiedotustilaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat