Ilmaisten maskien jako vähävaraisille alkoi Helsingissä – jakopisteistä ilmoitettiin vain hetkeä ennen avautumista: "Ei ole tarkoitus olla salamyhkäinen"

6:16
Ilmaisten kasvomaskien jako käynnistyi salamyhkäisyyden keskellä Helsingissä – miksi helsinkiläisten piti odottaa näin kauan?

 Helsingissä ilmaisten kasvomaskien jako vähävaraisille alkoi perjantaina. Apulaispormestari Sanna Vesikansan (vihr.) mukaan Helsinkiin on avattu ainakin 10 jakopistettä, ja tilannetta seurataan kysynnän mukaan.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, miltä maskien jakopaikalla Alppilassa näytti, ja miten Helsingin kaupunki varautuu koronan leviämisen estämiseen!

Helsingin Alppilassa Kumppanuustalo Hannassa oli jakopiste aamukymmeneltä valmiina pihalla, mutta maskien hakijoita ei näkynyt pisteen auettua. Ilmaisten maskien jakopaikat julkistettiin juuri ennen pisteiden avaamista, joten sana ei vielä luultavimmin ollut ehtinyt kiiriä.

– Ei ole tarkoitus olla yhtään salamyhkäinen, vaan tänään kaupunki avoimesti kertoi jakopisteet, apulaispormestari Vesikansa toteaa.

Hänen mukaansa maskeja on jaettu jo asunnottomille sekä mielenterveys- ja päihdehuollon asiakkaille keskiviikosta lähtien, mutta yleiset jakopisteet avattiin vasta nyt.

Monissa muissa kaupungeissa, kuten Espoossa ja Turussa, jako aloitettiin jo maanantaina.

– Aloitimme kyllä valmistelut jo hyvissä ajoin, mutta Helsingissä on haluttu kattava jakoverkosto ja se jonkin verran vei aikaa, Vesikansa sanoo.

Jakelussa ovat mukana muun muassa järjestöt, seurakunnat ja Suomen Punainen Risti.

– Ja meidän todella tärkeät ruoka-apukumppanit ovat verkostossa mukana.

Maskeja jaetaan siis erilaisten asukastalojen lisäksi esimerkiksi Hurstin Avussa ja Myllypuron elintarvikeavussa. Kaikki jakopaikat löytyvät Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Kaksi miljoonaa maskia

Vesikansan mukaan kaupunki on tähän mennessä tilannut 1,8 miljoonaa kertakäyttömaskia sekä 200 000 kangasmaskia, joita myös Kumppanuustalo Hannassa jaetaan.

Kumppanuustalo Hannassa jokainen hakija saa yhden paketin, joka sisältää 4 kangasmaskia. Maskeja ovat tuottaneet monet eri tahot, kuten Globe Hope ja kaupungin kuntouttavaa työtoimintaa järjestävän Uusix-verstaan ompelimo.

Ilmaiset maskit on tarkoitettu vähävaraisille, mutta muiden kuntien tapaan Helsingissäkään ei tarvitse tarvettaan mitenkään todistaa.

Aiemmin tällä viikolla on herännyt epäilyksiä siitä, että maskeja olisi haettu myös ilman todellista tarvetta.

Vesikansan mukaan tällaisista puheista huolimatta Helsingin kaupunki ei halua vaikeuttaa jakelua hankalalla byrokratialla.

– Me luotamme siihen, että näitä hakevat sellaiset helsinkiläiset, jotka eivät muuten pysty maskeja hankkimaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja