Kymmenet amerikkalaiset sairastavat nyt "tuliaisena" luksusristeilijältä tuotua koronavirusta: "Alus oli täydellinen ympäristö tämän viruksen leviämiselle"

2:53
Koronavirus levisi laajemmin Yhdysvaltoihin, kun japanilaisella risteilyaluksella olleet amerikkalaismatkustajat kotiutettiin takaisin kotimaahansa.

Koronavirustartunnat ovat roimasti lisääntyneet Yhdysvalloissa japanilaiselta risteilyalukselta tehtyjen evakuointilentojen vuoksi.

Tällä hetkellä koronavirustartuntojen määräksi Yhdysvalloissa on raportoitu yli 30. Vielä eilen uutisoitiin, että amerikkalaisten keskuudessa on todettu 11 tartuntaa.

Syy tartuntojen roimaan nousuun on japanilaiselta Diamond Princess -risteilyalukselta tehdyt evakuoinnit.

Risteilyalus on ollut eristyksessä Japanin Jokohamassa helmikuun alkupuolelta lähtien satojen koronavirustartuntojen vuoksi. Kahden laivalla tartunnan saaneen ihmisen kerrottiin eilen kuolleen viruksen seurauksena.

– Se (risteilijä)alus oli minusta täydellinen petrimalja (eräänlainen bakteeriviljelyastia) tämän viruksen leviämiselle. Kaikki matkustajat olivat omissa hyteissäänkin saman ilmavaihdon alaisina eristyksestä huolimatta, Eric Feigl-Ding Harvardin yliopistosta kertoo.

Terveet ja tartunnan saaneet kuljetettiin samalla koneella

Kun risteilijäaluksen matkustajia kuljetettiin kahdella koneella ilmateitse Yhdysvaltoihin, tartunnan saaneet olivat terveiden ihmisten kanssa samassa matkustamossa.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan tartunnan saaneet lentomatkustajat eivät oirehtineet lentojen aikana, minkä lisäksi terveet ja tartunnan saaneet matkustajat oli erotettu lentokoneessa toisistaan.

– He olivat sijoitettuna eräälle alueelle lentokoneen perätilaa kohti, mutta heidät oli tavallaan kääritty vain muoviin. Meidän piti kävellä heidän ohitseen, kun menimme vessaan, ja ruokamme olivat lentokoneen perällä, sanoo lentokoneessa istunut Cheryl Molesky, jolla ei lentoon lähtiessä ollut tartuntaa.

Moleskyn pariskunta on karanteenissa Texasissa koronaviruksen vuoksi.

Amerikkalaisia ei välttämättä enää kotiuteta Aasiasta

Maan ulkoministeriön tekemä päätös amerikkalaisten kotiuttamisesta on saanut osakseen kritiikkiä etenkin terveiltä lentomatkustajilta.

Viranomaiset kuitenkin pitävät päätöstä oikeana, vaikkakin asiantuntijoista lentokoneen matkustamossa altistumisen ehkäiseminen on vaikeaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön onkin täytynyt pohtia ohjeistustaan uudelleen. Ministeriön mukaan Aasian-matkalla sairastunut ei voi jatkossa automaattisesti olettaa, että hänet kotiutettaisiin Aasiasta takaisin Yhdysvaltoihin.

Lähde: CNN

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.