Tekivätkö japanilaisviranomaiset sittenkin kamalan virheen? Diamond Princess -aluksesta on tullut pahin koronapesäke Kiinan ulkopuolella – satoja päästetään pois laivasta

2:33
9. helmikuuta kuvatulla videolla MTV Uutiset kertoi risteilijän 70 koronavirustartunnasta. Nyt tartuntoja on jo 542.

Osa tutkijoista pohtii, että Japani saattoi tehdä virheen laittaessaan laivamatkustajat karanteeniin Diamond Princess -alukselle. Tapauksesta kertoo uutistoimisto AP.

3 700 laivamatkustajan risteilysalus on ollut karanteenissa siitä lähtien, kun laivalla todettiin koronavirustapaus. Nyt osa tutkijoista epäilee, että matkustajien eristäminen alukselle tautitapauksen vuoksi ei välttämättä ollut paras vaihtoehto.

Laivalla on todettu nyt kaikkiaan 542 koronavirustapausta. Kiinan ulkopuolella kyse on suurimmasta tautiryppäästä. Viimeisen vuorokauden sisällä on vahvistettu 88 uutta tartuntaa. Myös karanteenialuksella toimineista japanilaisista terveydenhoidon henkilökunnasta osa on itse saanut tartunnan.

Laivalla on matkustajia useista eri maista. Esimerkiksi Kanada, Australia ja Yhdysvallat ovat päätyneet evakuoimaan kansalaisensa pois laivalta.

Kaikki sairastuneet on viety pois laivalta sairaalaan.

Karanteeni vai tautipesäke?

Osa tutkijoista uskoo, että matkustajien eristäminen laivalle aiheutti sen, että tauti pääsi leviämään suljetussa laivassa matkustajien kesken – karanteenista huolimatta.

– On ilmeistä, että karanteeni ei toiminut ja laivasta on tullut taudin lähde, toteaa tutkija Natalie MacDermott Lontoon King’s Collegesta.

Japanin terveysministeri Katsunobu Katon mukaan huomisesta alkaen kaikki terveeksi todetut matkustajat voidaan päästää Diamond Princessiltä maihin. Koska matkustajia on niin paljon, jotkut saattavat päästä maihin vasta perjantain puolella.

Noin 500 matkustajaa pääsee poistumaan risteilyalukselta.

– (Laivalta keskiviikkona lähtevien) määrä voi muuttua, koska se on matkustajista kiinni (lähtevätkö he pois), Japanin terveysministeriön edustaja kommentoi STT:n mukaan toimittajille.

Viranomaisten mukaan laivalta pääsevät pois vain sellaiset henkilöt, joilla ei ole testeissä todettu koronavirusta ja jotka eivät ole olleet lähikontaktissa virustartunnan saaneiden kanssa.

Japanilaisviranomaiset ovat toistamiseen puolustaneet päätöstä laittaa Jokohaman satamassa oleva alus karanteeniin.

Laiva perusteellisen puhdistuksen tarpeessa

Kun kaikki matkustajat on poistettu laivasta, se voi olla perusteellisen tehosiivouksen tarpeessa. Tauti on saattanut päästä leviämään laivalla usein mahdollisin tavoin.

Kaikkia taudin leviämismekanismeja ei vielä tiedetä varmasti. Esimerkiksi viemäröinnin kautta leviävä tartunta ei ole täysin mahdoton. Lisäksi ei tiedetä, kuinka orjallisesti ihmiset ovat noudattaneet karanteeniohjeita.

Osa matkustajista on kuvaillut Diamond Princessia kelluvaksi vankilaksi. Matkustajat pääsivät päivittäin vierailemaan laivan kannella, mutta pitämään etäisyyttä toisistaan.

– Koska virus on jatkanut leviämistään, meidän täytyy olettaa, että jokainen laivalla ollut on potentiaalinen tartunnan saanut. Jos näin ei toimittaisi, olisimme huolimattomia, lääketieteen tohtori Paul Hunter East Anglian yliopistosta toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja