Kymmenen nuorten tekemään katuryöstöä kolmessa viikossa Tampereella – näin poliisi selittää ilmiötä

Nuorten tekemissä ryöstöissä valtava kasvu – uhreilta viedään kengätkin jalasta 2:07
Mistä nuorten ryöstöjen kasvussa on kyse? Kuuntele videolta Marko "Fobba" Forssin haastattelu.

Sisä-Suomen poliisille on tehty elokuun jälkeen yli 20 rikosilmoitusta liittyen Tampereen alueella katuryöstöihin. Epäillyistä rikoksista kymmenen on tapahtunut marraskuun aikana ja tekijöinä on nuoria henkilöitä. 

Poliisi kertoo tiedotteessa tutkivansa tapauksia nimikkeillä ryöstö, törkeä ryöstö, ryöstön yritys ja laiton yhkaus. Pääasiassa teot ovat tapahtuneet Tampereen ydinkeskustan alueella, mutta yksittäisiä ilmoituksia on tehty myös lähiöistä. Ajankohtana tapauksissa on ollut poliisin mukaan yleensä viikonloppuyö.

Uhkailevat uhria

Sisä-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan, että rikosilmoituksissa on kerrottu tekotapaan liittyvistä yhteneväisistä piirteistä.

Poliisin mukaan tekijät ovat lähestyneet ennalta tuntematonta uhria, uhanneet väkivallalla tai teräaseella ja pahimmassa tapauksissa käyttäneet fyysistä väkivaltaa saadakseen haltuunsa omaisuutta. 

Ryöstösaaliiksi tekijät ovat saaneet muun muassa rahaa, maksuvälineitä, matkapuhelimia, reppuja ja kalliita merkkivaatteita.

Tekijöitä useampi

Rikoksista epäillyt tekijät ovat poliisin mukaan nuoria, arviolta 15–20-vuotiaita ja heitä on tilanteissa tyypillisesti kahdesta neljään. Monessa tapauksessa tekijät ovat naamioituneet kommandopipolla tai kasvojen eteen vedetyllä huivilla. 

Samantyyppisten katuryöstöjen yleistymisestä on tiedotettu aikaisemmin syksyllä useita kertoja eri puolilta Etelä-Suomea. Teoissa ei ole poliisin mukaan suoranaisia viitteitä katujengeistä tai järjestäytyneestä rikollisuudesta.

– Kyseessä on aikamme ilmiö nuorten keskuudessa. Siihen liittyy nopean ja helpon vaurastumisen tavoittelu sekä ajatus elämästä kadulla vailla yhteiskunnan sääntöjä. Nuorten syrjäytyminen ja tulevaisuuden näköalattomuus voivat olla osatekijänä katuryöstöjen tekemiselle, arvioi rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisilaitokselta. 


Lue myös:

    Uusimmat