Kyberturvallisuuden professori Vastaamo-tietomurrosta: "Tämä on vakava yhteiskunnallinen tilanne"

0:52
Katso video: Kyberturvallisuuden professori jyrähtää Vastaamon kiristäjälle: "On syytä hävetä, aivan raukkamaista toimintaa!"

Vastaamoon kohdistunut tietomurto on horjuttanut luottamusta siihen, miten turvassa tietomme ovat digitalisoituvassa maailmassa. Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell kertoo yhden ikävimmän uhkaskenaarion käyneen nyt toteen.

– Puhutaan arkaluonteisista ihmisten terveystiedoista, potilaskertomuksista, jotka ovat nyt päässeet vääriin käsiin. Tämä on kyllä vakavaa, ei pelkästään yksittäisen Vastaamo-yrityksen kannalta, vaan tämä on vakava yhteiskunnallinen tilanne, Limnell totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi keskiviikkona joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi, jonka seurauksena sen asiakkaiden luottamuksellisia tietoja on joutunut vääriin käsiin.

"Lukuisat ihmiset ovat olleet suoraan yhteydessä"

Professori kertoo, että viime päivien aikana rikoksen uhrit tai uhrien läheiset ovat olleet suoraan yhteydessä ja kysyneet neuvoa, miten heidän tulisi toimia.

– Viime päivien aikana lukuisat ihmiset ovat olleet suoraan minuun yhteydessä ja kysyneet, miten tilanteessa tulee toimia. Esimerkiksi he itse tai joku sukulainen on ollut tietovuodon mahdollisena kohteena. Huoli on suuri.

Limnellin mukaan nyt puhutaan verkossa tapahtuneesta vakavasta yhteiskunnallisesta asiasta.

– Jos ajatellaan, että vastaava onnettomuuden kaltainen tilanne tapahtuisi fyysisessä maailmassa, kyllä minä uskon, että kriisiapua olisi tarjolla runsaasti. Tällaista aktiivisuutta ei ole vielä kybermaailmassa nähty. Ja kyllä tämä on ylintä valtionjohtoa koskeva asia.

Avainministerit kokoontuvat tänään myöhemmin käsittelemään tietomurtoa. Kyberturvallisuuden professori toivoo kuulevansa ministereiltä, miten yksittäistä ihmistä voidaan auttaa.

– Minkälaista yhteiskunnallista tukea me kykenemme antamaan, etteivät he jää yksin. Täytyy muistaa, se että kyse on ihmisten potilastiedoista ja terveystiedoista, jotka ovat erittäin arkaluonteisia asioita.

"Raukkamainen teko"

Kyberturvallisuuden professorilta ei heru minkäänlaista ymmärrystä tekoa kohtaan. Hän pitää tekoa hyvin tuomittavana ja rikollisena toimintana.

– Sanoisin kyllä kiristäjälle tai kiristäjille, että on syytä hävetä tällaista tekoa, aivan raukkamaista toimintaa, Limnell sanoo.

Katso alla olevalta videolta Jarno Limnellin haastattelu kokonaisuudessaan.

11:10

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja