KUVAT: Marimekon värikäs historia – muistatko nämä Suomi-muodin klassikot?

Marimekko on pukenut suomalaisia ja tehnyt Suomi-designia tunnetuksia maailmalla jo yli 60 vuoden ajan. Muotitalon pitkään tarinaan mahtuu niin klassikkokuoseja, kansainvälistä suosiota kuin kohujakin.

Suomalaisten rakastaman muotitalon historiassa alkoi tänään uusi luku, kun Mika Ihamuotila siirtyi syrjään toimitusjohtajan paikalta. Perinteikäs yhtiö saa uuden toimitusjohtajan Tiina Alahuhta-Kaskosta.

Armi Ratian vuonna 1951 perustama Marimekko uudisti naisten muotia värikkäillä printtikankailla, kekseliäillä leikkauksilla ja käytännöllisillä keksinnöillä. Suosiosta on kiittäminen myös lahjakasta suunnittelijää Vuokko Nurmesniemeä, jonka klassinen Jokapoika-paita kuuluu yhä suomalaisen muodin klassikoihin. Muita klassisia Marimekko-tuotteita ovat esimerkiksi Ristomatti Ratian suunnittelema olkalaukku, Annika Rimalan Tasaraita -kuvio ja Pallo-kuosi sekä tietenkin iki-ihana Unikko-kuosi.

Marimekko nousi otsikoihin maailmanlaajuisesti ensimmäisen kerran vuonna 1960, kun Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen, tyylistään tunnettu Jacqueline Kennedy, ihastui merkin mekkoihin. Rouva Kennedyn innoittamana Marimekon tuotteita esiteltiin 1960-luvulla esimerkiksi Voguen kaltaisissa muotiraamatuissa.

Marimekon printeistä rakastetuin, Maija Isolan vuonna 1964 suunnittelema "Unikko", heräsi uuteen kukoistukseen 2000-luvulla. Moni suomalainen oli onnessaan, kun 2000-luvun alussa Unikko somisti Sinkkuelämää -sarjan päähenkilön asuntoa, ja löytyipä Marimekkoa tyylitietoisen Carrien vaatekaapistakin.

Marimekon klassikkokuoseilla on koristeltu esimerkiksi Finnairin lentokoneita ja Iiittalan astioita, ja niitä on nähty myös Manolo Blahnikin kengissä, Conversen tennareissa ja Hennes&Mauritzin ja Banana Republicin kaltaisten muotijättien kanssa toteutetuissa yhteistyömallistoissa.

Vuosien varrelle on mahtunut myös kohuja plagioiduista printeistä. Plagioinnista on syytetty niin Marimekon omia suunnittelijoita kuin esimerkiksi italialaista Dolce&Gabbanan muotitaloa, joka vuonna 2007 koristeli kesämekkonsa Unikko -printtiä matkivalla kuosilla.

Marimekon muotia vuosien varrelta

Marimekon muoti on muokannut suomalaisten pukeutumista jo 1950-luvulta lähtien. 1960-luvun värikkäät, lyhyet kotelomekot, 1970-luvun unisexit raitakuviot ja 1980-luvun vahvat linjat kuvaavat hyvin aikaansa. Marimekko on myös koulinut aikansa suuria suomalaisia suunnittelijoita, ja perinne pitää edelleen. Uudempaa polvea edustaa esimerkiksi kansainvälisestikin palkittu nuori suunnittelija Satu Maaranen, joka on saanut kiitosta erityisesti vesivärimäisistä printeistään.

Raitoja ja kirkkaita värejä nähdään jälleen Marimekon kesä 2015 -mallistossa.

Kuvat Lehtikuva, Marimekko Lookbook

Lue myös:

    Uusimmat