Kuusamon Suurpetokeskus: "Aina-karhun tarhaoloja on moitittu perusteettomasti" – Epäkohdista kertonut MTV sai Ylelle toimitetun tiedotteen pyynnöistä huolimatta vasta illalla

Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään 1:18
Poliisi tutkii Kuusamon Suurpetokeskusta – tämä tutkinnasta tiedetään.

Kuusamon Suurpetokeskus harmittelee keskuksesta julkisuudessa käsiteltyjä tietoja tiedotteessaan, josta Yle kertoi iltapäivällä julkaistussa verkkojutussaan. MTV Uutiset pyysi tiedotetta keskukselta, joka kuitenkin lähti viivytystaisteluun.

Suurpetokeskuksen tiedotteessa todetaan muun muassa, että Aina-karhun tarhaolosuhteita on moitittu perusteettomasti. Keskus kuvaa karhun vointia hyväksi ja hoitoa asialliseksi. 

aina-karhu

Tiedotteen mukaan Karjalainen oli tarkastuspäivänä lääkärissä, kun Aina-karhu oli häkissä

Tiedotteessa todetaan, että tarkastuskäynti suurpetokeskukseen tehtiin juuri silloin, kun Sulo Karjalainen oli terveyskeskuksessa kontrollikäynnillä. Lisäksi tiedotteessa todetaan, että videolla näkyvä Aina-karhun liikehtiminen johtuu sen innostuksesta päästä ulos, eikä huonoista olosuhteista.

Tuoreen tiedotteen mukaan keskus on myös syvästi pahoillaan siitä, että vuosia vanhoja viranomaisten huomioita epäkohdista, jotka on korjattu ja hyväksytty viranomaisten toimesta, on nostettu esiin.

Tiedotetta ei annettu MTV Uutisille

MTV Uutiset otti yhteyttä Kuusamon Suurpetokeskukseen.

Tarhanhoitaja ja projektinvetäjä Pasi Jäntti kertoi tiedotteesta kysyttäessä MTV Uutisille, että tiedote on Ylellä, ja "eiköhän asia ollut tässä". Kun MTV tiedusteli, onko tiedotetta mahdollista saada heillekin vai valikoiko keskus mediat, joille se tiedotteita lähettää, Jäntti toisti aiemmin lausumansa, ja lopulta puhelu katkaistiin.

Noin tunti puhelun jälkeen iltapäivällä Jäntti palasi tekstiviestitse MTV:lle todeten, että tiedote on tulossa myöhemmin tänään. Kysyimme, millaisella aikataululla tiedote aiotaan lähettää. Jäntti vastasi tuntia myöhemmin, että noin kahden tunnin kuluttua. MTV tiedusteli tiedotteen kohtalosta vielä kolme tuntia myöhemmin noin kello 18.30, ja lopulta tiedote julkaistiin Suurpetokeskuksen Facebookissa noin kello 19.30.

MTV paljasti keskuksen epäkohdat toukokuussa

MTV Uutiset on uutisoinut alkukesän mittaan useita kertoja keskuksella vuosien saatossa havaituista epäkohdista ja viranomaisten havaitsemista puutteista ja epäkohdista.

Tiedotteen mukaan keskus kertoo toimittajien saaneen negatiivista ja yksipuolista tietoa keskuksen toiminnoista.

– Aina-karhu on tottunut liikkumaan vapaana ulkona pihalla ja tarha-alueella, ja myös että Aina on ohjattavissa säyseä ja jopa sosiaalinen karhu. Mielestämme Aina-pennun kasvatus on tapahtunut niin kuin orvon pennun ja erauspojan kasvatuksen tulisi tapahtua, tiedotteessa sanotaan.

Suurpetokeskus nostaa esiin myös viranomaisten antamia positiivisia huomioita keskuksesta ja olosuhteista. Keskus nostaa esiin Avin lausuntoja, joissa todetaan eläinten olevan muun muassa rauhallisia, terveitä ja hyvässä karvapeitteessä.

Lisäksi Avi on todennut hoitorutiinit ja ruokapakasteet sekä ohjeistukset hyviksi.

Suurpetokeskus on nostanut esiin viranomaisten antamia myönteisiä palautteita jo aiemmin muun muassa Facebookissa.

"Pienet kallistumat korjattu välittömästi"

Tiedotteessa suurpetokeskus ei kerro tehneensä eläinsuojelurikkomuksia. Tiedotteessa ainoastaan todetaan, että korjaustyöt on aloitettu tarhalla ja "pienet kallistumat ja muut pienet puutteet on korjattu välittömästi."

Tiedotteen mukaan Aina-karhua ei pidetä häkissä kaiken aikaa, vaan häkissä olo on vaan "pieni väläys" Aina-karhun elämästä.

Suurpetokeskuksen tiedotteessa perustellaan häkkiin laittamista siten, että Aina-karhu "kavahtaa vieraita luonnollisestikin". Toisaalta eri kontekstissa todetaan, ettei se pelkää vieraita.

Lue myös:

    Uusimmat