Kurkkaa, testaa, soita – näin tunnistat sinilevän

Sinilevähavainnot kasvavat viikko viikolta aina elokuulle asti. Näin varmistat uimavetesi pulahtamiskelpoisuuden.

Kurkkaa:

– Sinilevää ei voida varmuudella tunnistaa paljain silmin. Se edellyttää aina mikroskopointitarkastelua, muistuttaa erikoistutkija Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Sinilevänmetsästyksen johtolankoina voivat kuitenkin toimia veden pinnassa kelluvat sinivihreät, jopa ruskeaan vivahtavat lautat tai juovat. Pienemmissä esiintymissä sinilevä kelluu nuppineulanpäätä pienempinä hippusina.

Jos et luota omiin silmiisi, hae apua modernista teknologiasta: Järviwiki-verkkosivu koostaa kansalaisten sinilevähavaintoja ympäri Suomen. Ajankohtaisin levätieto kulkee mukanasi, kun lataat älypuhelimeesi Levävahti-sovelluksen. Kumpaankin voi rekisteröitymisen jälkeen ilmoittaa myös omia havaintojaan.

Testaa:

Mökkirannasta löytyvä massa saattaa olla muutakin kuin sinilevää. Sinileväesiintymät sekoitetaan usein esimerkiksi siitepölylauttoihin. Koostumus selviää kahdella yksinkertaisella testillä.

Kerää litran vetoiseen astiaan leväpitoista vettä ja jätä se seisomaan häiriöttömään paikkaan noin tunnin ajaksi. Jos levämassa on noussut veden pintaan, kyseessä saattaa olla sinilevä.

Toinen tapa testata levälauttaa on tökätä sitä kepillä. Jos keppiin tarttuu jotain, olet todennäköisesti sohaissut muuta levää. Sinilevälautta hajoaa.

Soita:

Viranomaiset vastaavat mielellään sinilevätiedusteluihin. Kansalaisten levälinjalle (010 808 898) voi soittaa arkipäivisin kesäkuun alusta elokuun loppuun klo 13.00–15.00.

Runsaista leväkukinnoista kannattaa ilmoittaa paikalliseen ELY-keskukseen. Keskus voi pyytää levävedestä näytteen, josta selviää levän koostumus ja mahdollinen myrkyllisyys.

Lue myös:

    Uusimmat