Mainos

Kuopion seudun talokauppa sujui muuta maata vilkkaammin

MTV Uutisten selvityksessä Kuopion seudun omakotitalokauppa näyttää muuta maata virkeämmältä. 

Kuopion seudulla kesäkuun alussa 2013 esittelyssä olleista taloista 47 prosenttia on myytiin vuoden kuluessa. Samaan lukemaan pääsi Turun seutu. Koko maassa kaupaksi meni 40 prosenttia esitellyistä taloista.

Kuopiossa kohteita oli 57. Myytyjen omakotitalojen toteutunut kauppahinta oli keskimäärin yhdeksän prosenttia pyydettyä hintaa pienempi. Koko maan keskiarvo oli 11 prosenttia. 

Pohjois-Savon OP-kiinteistökeskuksen välittäjä Jaakko Korpelan mukaan omakotitalokauppa on sujunut viime vuoden malliin Kuopion alueella. Sen sijaan kerrostaloissa ja rivitaloissa alkuvuoden kauppamäärä oli noin 20 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa pienempi. 

Saaristokaupungissa paljon tarjontaa

Omakotitaloista parhaiten käyvät kaupaksi niin sanotut perustalot. 

– Jos hinta on on realistinen, kohteet liikuvat kivasti. Tavallinen 120-139 neliön kokoinen, melko uusi talo kiinnostaa. Niitä täällä saa noin 290 000 euron hintaan. Heti jos mennään 160-200 neliöön, kaupanteko muuttuu vaikeammaksi. 

Omakotitalon ostajat ovat tyypillisesti lapsiperheitä. 

– Tällä hetkellä tarjontaa on erityisesti Saaristokaupungissa. Sinne on rakennettu paljon ja siellä on koko ajan noin 60 taloa myynnissä. Samoin kauppa painottuu Savolanniemeen, Pirttiin ja jopa Petosen alueelle. Havaittavissa on myös liikettä edullisempien talojen perässä ulos kaupungista, esimerkiksi Siilinjärvelle, Korpela kertoo. 

Kalliin talon loukussa

Osa kalliiden talojen omistajista on ahdingossa. 

- On tapauksia, että odotukset ovat olleet liian positiivisia omiin tuloihin nähden. Nyt on vaikeaa ja talo haluttaisiin myydä. Potentiaalisia ostajia on vain liian vähän. 

Korpelan mukaan ensiasunnon ostajat ovat hieman aiempaa varovaisempia – taustalla ovat pankkien vaatimukset omarahoitusosuudesta. 

Minkä ohjeen antaisit oman talon rakentajalle, joka haluaa varautua myös mahdolliseen myyntitilanteeseen? 

– Perustalo yhteen tasoon tai maltillinen porrastus, ei mahtailua. Kannattaisi myös rakentaa autotalli ja varasto. Osa rakentajista jättää ne tekemättä ja rakentaa esimerkiksi vain autokatoksen. Myyntitilanteessa niillä on kuitenkin hirveän hyvä lisäarvo. 

Kuopion seutu: 

taloja57
myyty27
myymättä30
yhä myynnissä9


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja