Oikeudenkäynti Kuopion kouluhyökkäyksestä alkaa – 25-vuotiasta miestä syytetään murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä

Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksestä – Joel Marinin kohteena oli koko luokka 5:10
Kuopion kouluhyökkääjän kohteena oli koko luokka. Asiaa käsiteltiin viime syksynä MTV Uutiset Livessä.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkaa tänään viime syksynä Kuopiossa tapahtuneen kouluhyökkäyksen käsittely.

Hyökkäys tapahtui kauppakeskus Hermannin yhteydessä sijaitsevissa Savon ammattiopiston tiloissa lokakuun ensimmäisenä päivänä viime vuonna. Mies kävi ihmisten kimppuun pitkän teräaseen kanssa. Yksi nainen kuoli ja yhdeksän muuta ihmistä haavoittui.

Poliisi ampui miestä jalkaan

Hyökkäys keskittyi yhteen luokkahuoneeseen, jossa oli toistakymmentä opiskelijaa. Syytetty poistui luokasta itse, ja poliisi otti hänet kiinni sen ulkopuolella. Kiinniottotilanteessa mies ei totellut poliisin käskytystä ja haavoitti poliisia teräaseella, jolloin poliisi ampui häntä jalkaan.

25-vuotiasta Joel Marinia syytetään murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Syyttäjien mukaan teot kohdistuivat luokkahuoneessa olleiden opiskelijoiden ja opettajien lisäksi kauppakeskuksessa työtehtävässä olleeseen ihmiseen sekä poliiseihin. Lisäksi ammattiopiston tiloissa sytytettiin tulipalo, josta koitui omaisuusvahinkoja.

Määrättiin mielentilatutkimukseen esitutkinnassa

Hyökkäyksessä kuollut nuori nainen oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Haavoittuneet olivat 15–50-vuotiaita ja pääosin naisia.

Sekä syytetty että kuolonuhri opiskelivat Savon ammattiopistossa.

Poliisi ei ole kommentoinut teon motiivia tai sitä, mitä mies sanoi kuulusteluissa. Terroristista tarkoitusta ei kuitenkaan epäillä.

Syytetty määrättiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen. Syyttäjä Ulla Oinosen mukaan sen tulosta käsitellään käräjäistunnossa.

Kuulustelut myös julki

Oikeudenkäynti alkaa tänään syytteiden ja syytetyn vastauksen lukemisella. Tänään tulee julki myös keskusrikospoliisin (KRP) esitutkinta-aineisto kuulusteluineen.

Kaikkiaan jutun käsittelyyn on varattu kahdeksan päivää. Syytettyä on määrä kuulla oikeudessa ensi viikon maanantaina. Jutun käsittely päättyy loppulausuntoihin torstaina 17. syyskuuta, ja tuomio annetaan myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

STT kertoo syytetyn nimen jo käräjäkäsittelyn vaiheessa teon vakavuuden ja poikkeuksellisuuden vuoksi. Tekoa todistivat useat hänet tuntevat ihmiset, ja poliisi otti hänet kiinni rikospaikalta.

Lue myös:

    Uusimmat