Syyttäjän mukaan Kuopion kouluhyökkääjä ymmärsi tekonsa – uhrien avustajat eivät usko katumukseen: "Joel ei ole edes katsonut uhreja tai pyytänyt anteeksi keneltäkään"

4:48
Katso videolta MTV Uutisten toimittajan raportti: Miekkahyökkäyksen uhrin äiti kirjoitti riipaisevan kirjeen oikeudelle: ”Elämän synkin päivä”

Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti päättyy tänään osapuolten loppulausuntoihin. Pohjois-Savon käräjäoikeudessa on käsitelty viime lokakuista miekkahyökkäystä lähes kaksi viikkoa.

25-vuotiasta Joel Marinia syytetään murhasta, 20:stä murhan yrityksestä, tuhotyöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.  

"Poliisi ei ammu surmatakseen"

Kello 13.48 Uhrien avustajat ovat nyt pitäneet omat loppulausuntonsa. Kaikki yhtyvät syyttäjän vaatimukseen elinkautisesta vankeusrangaistuksesta.

Marinin kiinniottamisessa mukana olleita poliiseja avustava asianajaja totesi, että myös poliisien kohdalla kyse oli murhien yrityksestä.

Asianajajan mukaan Marin ei onnistunut tavoitteessaan kuolla poliisin luoteihin, koska Suomessa poliisi ei ammu surmatakseen. Poliisin tavoite oli vain pysäyttää tekijä ja siinä myös onnistuttiin.

Marin ei ole katsonut uhreja oikeudessa

Kello 11.28 Nyt kuultiin asianajajaa, joka avustaa kahta luokassa ollutta opiskelijaa. Asianajajan mukaan teko muutti hänen päämiestensä elämän täysin.

– Teon vaikutukset ovat olleet tuntuvat ja pitkäaikaiset. Teko rajoittaa edelleen päämiesteni arkea, asettaa vaikeuksia ja haasteita.

– He ovat myös nähneet näitä iskuja ja joutuneet henkensä uhalla pakenemaan turvalliseksi luulemastaan luokasta. He ovat tunteneet, että tämä voi olla heidän viimeinen hetki elämässä, asianajaj kertoi oikeudelle.

Tämäkin asianajaja huomautti, että myös hänen päämiehensä ovat olleet sitä mieltä, että Joel Marinin oikeudessa kertoma katumus ei ole aitoa. Toinen naisen avustamista uhreista on ollut koko ajan paikalla oikeudenkäynnissä ja hän on itse nähnyt tekijän.

– Hän sanoi, ettei ole nähnyt mitään katumusta Joelissa. Joel ei ole kertaakaan edes kohdistanut katsettaan uhreja kohtaan. Hän ei ole myöskään pyytänyt täällä anteeksi, vaikka hänen olisi ollut mahdollista tehdä se.

– Joel ei ole myöskään pahoitellut tekoaan vanhemmilleen. Tämä pahoittelu on tällainen jälkikäteinen keksintö, asianajaja totesi.

Marinin katumuksen ei uskota olevan aitoa

Kello 10.52 Oikeudessa kuullaan nyt uhrien avustajien loppulausuntoja. Kaikki heistä ovat tähän mennessä vaatineet, että Joel Marin tulee tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Marinille tehtiin mielentilatutkimus esitutkinnan aikana, mutta sitä käsiteltiin eilen suljetuin ovin oikeudessa. Asianajajien loppupuheenvuorojen aikana on kuitenkin käynyt ilmi, että Marin oli tekohetkellä mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen, eli hän ymmärsi tekonsa.

Myös syyttäjä totesi aamulla, että Kuopion kouluhyökkääjä ymmärsi tekonsa vääryyden ja pystyi säätelemään käytöstään tekohetkellä.

Marin itse on vaatinut, että hänet tulisi tuomita rangaistukseen alentuneesti syyntakeisena.

Asianajajat ovat myös tuoneet puheissaan esiin, että Marinin on todettu olevan keskimääräistä älykkäämpi. Hänen uskotaan pystyneen manipuloimaan hänelle tehtyjä testejä mielentilatutkimuksen aikaan.

– Ei ole kiistattomasti tullut näytettyä, että hän olisi kärsinyt tekohetkellä masennuksesta. Masennustestissä on todellakin helppo manipuloida sitä testiä, iskussa vakavat vammat saaneen naisen asianajaja Tapio Olkkonen totesi.

Olkkonen huomautti Marinin itse kertoneen oikeudessa, että mielentilatutkimuksen aikaan hänellä oli vielä uho päällä eikä hän tuolloin katunut tekoaan.

– Marin on vasta sen jälkeen muuttanut suhtautumistaan tekoonsa. Teko on ruvennut hänen kertomansa mukaan kaduttamaan. Itse en ole havainnut, että hän olisi pyytänyt anteeksi keneltäkään. Hän ei osoita, että hän haluaisi oikeasti kantaa vastuuta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Olkkosen mukaan oikeudessa on ilmennyt, että Marin sai hyvät arvosanat ylioppilaskirjoituksista.

– Jos, Joel, haluat kantaa oikeasti vastuuta teostasi, niin sinulla on kyky ja mahdollisuus kirjoittaa kirje kaikille, jotka suunnittelevat mitään vastaavanlaista tekoa. Se ei ratkaise mitään.

Olkkkosen mukaan Marin on tuomittava elinkautiseen vankeusrangaistukseen, jotta hänellä on tarpeeksi pitkä aika näyttää kantavansa vastuuta.

"Uhreilla yhä vakavia oireita"

Kello 10.25 Asianajaja Emilia Vuolle avustaa oikeudessa kolmea uhria, joista kaksi sai miekkahyökkäyksessä fyysisiä vammoja. Henkisistä vammoista he kaikki kärsivät yhä vieläkin.

– Ei tarvita kuin iso mies verkkareissa, niin seurauksena on hillitön itkukohtaus. Uhreilla on ollut sekä fyysisiä että henkisiä vammoja, Vuolle kertoi.

Yhdeltä Vuolteen avustamalta uhrilta jouduttiin amputoimaan sormi miekaniskujen aiheuttamien vammojen takia. Uhri kärsii vieläkin fyysisistä kivuista ja ne ovat jatkuneet vuoden.

– Kukin voi miettiä miltä tuntuu, että tikkuja työnnetään sormen alle, jota ei ole enää olemassa. Hänellä on ollut jatkuva kipu nyt lähes vuoden ajan. Lisäksi on kosmeettinen haitta.

Vuolle totesi lyhyesti, että teko tehtiin tahallaan suljetussa tilassa, josta oli vaikea paeta. Hänen mukaansa kaikkien luokassa olleisen osalta täyttyy murhan yrityksen tunnusmerkistö.

Asianajajien puheista käy ilmi, että Marinille tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän on ollut tekohetkellä syyntakeinen.

Lääkärin mukaan Marin on ollut alentuneesti syyntakeinen sen osalta, ettei hän kyennyt puhumaan ajatuksistaan kenellekään.

– Marin on keskimääräistä älykkäämpi ja hänen on mahdollista manipuloida testejä. Hän pystyy hyvin helposti huijaamaan näitä testejä, joita hänelle on tehty, Vuolle totesi.

Kello 10.18 Joel Marin löi atk-luokassa ensimmäisenä miekalla opettajaa. Naisopettaja vaatii Marinilta korvauksia.

Marin pyrki lyömään opettajaa miekalla kaulaan, mutta nainen sai kättä suojakseen. Naisen asianajaja pohti loppulausunnossaan, mitä olisi tapahtunut, jos isku olisi mennyt perille.

– Olisiko naiselta irronnut pää tai mennyt kaula poikki? Hän muistaa edelleen, millainen ääni kuului kun miekka osui luuhun.

Äidillä ikuinen kärsimys

Kello 10.06 Iskussa kuolleen nuoren naisen äidin asianajaja Valentina Schniderin mukaan Marin halusi kostaa maailmalle ja lisäksi hän halusi kokea miltä tuntuu tappaa ihminen.

– Tapahtuma-aikaan Marin oli valtias, joka päätti kuka saa kuolla ja kuka elää. Uhriksi joutui nuori ja viaton nainen, joka ei ollut koskaan tehnyt mitään pahaa Joelille.

– Kuvitelkaa nyt, että se on teidän lapsi siellä lattialla. Naisen äiti ja aviomies eivät tule saamaan mitään korvauksia kärsimyksestään, Schnider sanoi.

Mielentilatutkimuksen aikaan Marin ei Schniderin mukaan osoittanut mitään katumusta tekonsa vuoksi.

– Oikeudessa hän on kertonut katuvansa, mutta mikään hänen habituksessaan, kehonkielessään ei osoita sitä. Hän ei ole ollut mielisairas, psykoottinen tai vajaamielinen. Hän on suunnitellut, punninnut ja harkinnut. Hänen pitää kantaa täysi vastuu teostaan.

Schniderin mukaan Marin tulisi tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

"Marinilta puuttuu täysin empatiakyky"

Kello 10.01 Iskussa kuolleen naisen aviomies vaatii Joel Marinilta kärsimyskorvauksia menetyksestään.

– Mies ei pysty erikseen tulemaan oikeuteen kertomaan, että hän kärsii, hänen asianajajansa totesi loppulausunnossaan.

Marin haavoitti 23-vuotiasta ukrainalaisnaista eri puolille vartaloa. Useat miekaniskut lävistivät naisen rintakehän ja vatsaontelon. Iskut puhkaisivat myös naisen keuhkot.

– 20 iskua. Ensimmäisten osalta nainen varmasti pyrki suojautumaan. Marinin kertoman mukaan nainen istui eikä päässyt tuolistaan pakoon, miehen asianajaja kertoi.

Marin myös viilsi naisen kurkun auki. Nainen pääsi vakavista vammoistaan huolimatta raahautumaan ulos luokasta. Käytävällä hän lyyhistyi kuitenkin lattialle, missä opettajat tulivat häntä auttamaan.

Naista ei kuitenkaan pystytty pelastamaan.

Opettajien lähdettyä naisen luota pois, Marin tuli vielä naisen luo ja löi tätä useita kertoja miekalla.

– Nämä viimeiset lyönnit tulivat suoraan ylhäältä päin naisen maatessa lattialla selällään.

Miehen asianajajan mukaan Marin halusi itselleen mainetta koulusurmaajana.

– Kyseessä saattoi olla keino paikata omia pettymyksiään, joita hän ei kyennyt käsittelemään. Paikata sitä, etteivät muut luulisi häntä hänen kuvittelemalla tavallaan luuseriksi.

– Uhriksi joutui kenties luokan kiltein ja pienin nuori nainen. Elinkautinen vankeusrangaistus Marinille on ainoa kuviteltavissa oleva rangaistus tästä teosta. Toivottavasti vastaaja saa hoitoa vankeuden aikana.

– Henkilö, jolta puuttuu täysin empatiakyky muita ihmisiä kohtaan, on näkemyksemme mukaan vaarallinen jatkossakin, naisen aviomiehen avustaja sanoi.

Syyttäjä: Vakaasti harkittu ja suunniteltu teko

Kello 9.19 Syyttäjä aloittaa loppulausuntokierroksen. Äänessä on aluesyyttäjä Antti Kolehmainen.

Syyttäjän mukaan oikeudenkäynnissä on käynyt selväksi, että Marin sai ensimmäiset ajatukset koulusurmasta loppuvuonna 2017. Välillä surma-ajatukset olivat taka-alalla, mutta hän ryhtyi tekoon syksyllä 2019.

Tänä aikana Marin kävi ampumakurssilla, mutta hän luopui aseen hankkimisesta, koska totesi sen olevan liian vaikeaa.

– Hän on kopioinut muita koulusurmia Suomesta ja ulkomailta. Hän on hankkinut paljon välineistöä tekoa varten ja päättänyt tehdä sen miekalla ja ilmapistoolilla.

Syyttäjän mukaan Marin valitsi atk-luokan tekokohteekseen tilan ahtauden ja niukkojen pakomahdollisuuksien takia.

– Hän on pystynyt kontrolloimaan tilaa ison miekan kanssa.

Marin nouti tilaamansa miekan vasta tekopäivän aamuna. Ennen lähtöä koululle hän tuhosi henkilökorttinsa ja heitti sen asuntolan roskikseen.

– Marin meni tahallaan tunnille myöhässä, jotta kaikki olivat jo valmiiksi luokassa.

Syyttäjän mukaan asianomistajien ja todistajien kertomuksista muodostuu yhtenäinen kuva tapahtumista.

Kuin kauhuelokuvasta

Marin löi luokassa miekalla ensin opettajaa ja sitten opiskelijoita.

– Hän valikoi uhrinsa sattumanvaraisesti sen mukaan, kuka on ollut lähellä.

Luokassa aiheutui valtava sekasorto ja kaaos. Opiskelijat pakenivat ensin luokan takaosaan ja sieltä reunoja pitkin pois.

– Paetessaan iskussa sittemmin kuollut naisuhri joutui Marinin lähelle ja sai osumia miekasta. Nainen pääsi pakenemaan jonkun matkaa luokasta käytävälle, minne hän lyyhistyi. Naisen vakavimmat vammat, eli kuolettavat iskut, hän sai jo luokan sisällä, Kolehmainen kertoi.

Käytävässä Marin silti tökki naista vielä miekalla.

– Marin on todennäköisesti tehnyt väkivaltaa naiselle vielä senkin jälkeen, kun hän on jo kuollut. Tekijän tarkoituksena on ollut varmistaa, että nainen kuolee.

Naisessa todettiin yhteensä 20 pistohaavaa. Suuri osa niistä oli selän ja kaulan alueella.

– Se osoittaa ihan selkeää ja sitkeää surmaamispyrkimystä, Kolehmainen totesi.

23-vuotias ukrainalaisnainen pakeni luokasta pahasti haavoittuneena.

– Hänen kannaltaan tilanne on ollut kuin kauhuelokuvasta, kuten tietysti muidenkin. Näillä perusteilla tässä täyttyy murhan kvalifiointiperuste. Teko on erityisen raaka ja julma ja se on myös vakaasti harkittu.

Syyttäjän mukaan teko on myös hyvin poikkeuksellinen.

– Tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta henkilöä tuolla luokassa. Ero tyypilliseen suomalaiseen henkirikokseen on varsin merkittävä.

Pyrki tappamaan mahdollisimman monta

Marin haavoitti useita luokassa olleita miekalla. Näiden uhrien kohdalla on syyttäjän mukaan kyse murhan yrityksistä.

– On jonkinlainen ihme, ettei vainajia ole tullut enempää.

Opettajaa Marin pyrki lyömään kaulan alueelle. Muita uhreja Marin löi muun muassa päähän ja ylävartaloon.

Miekkaiskujen jälkeen Marin sytytti luokassa tulipalon. Syyttäjän mukaan tulipalon aiheuttamat vahingot eivät ole vähäiset. Lisäksi siitä aiheutui potentiaalista vaaraa myös tiloissa yhä olleille ihmisille.

Käytävällä Marin uhkasi myös vahtimestaria ilmapistoolilla. Lisäksi hän yritti vahingoittaa häntä kiinniottamaan tulleita poliiseja. Hän sai haavoitettua yhtä poliiseista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja