Mainos

Kuolonuhreja ja mielenosoituksia Lähi-idässä

Israelin joukot ovat surmanneet kaksi palestiinalaista Gazassa sattuneissa levottomuuksissa.

Palestiinalaisten mielenosoitus

Israelin sotilaat ovat ampuneet kaksi palestiinalaista, kertoivat palestiinalaislähteet.

Palestiinalaisten sairaalalähteiden mukaan Israelin sotilaat ampuivat 18-vuotiasta Khalil Yusef Fayadia kuolettavasti päähän ja haavoittivat 55 muuta Gazan alueen eteläosassa. Al-Shifan sairaalan työntekijöiden mukaan kyseessä oli sotilaiden ja kiviä heitelleiden palestiinalaisten yhteenotto Deir al-Balahissa Gazassa.

Israelin tarkka-ampujat ampuivat 50-vuotiaan palestiinalaismiehen ja haavoittivat neljää muuta Länsirannan Hebronin kaupungissa, kertoivat silminnäkijät ja turvallisuusviranomaiset. Lähteiden mukaan Ribhi al-Bayed oli kävelemässä Hebronin keskustorin läpi, kun yhden rakennuksen katolla olleet tarkka-ampujat ampuivat hänet.

Sairaalalähteiden mukaan yhteensä noin 80 palestiinalaista oli haavoittunut tänään tapahtuneissa yhteenotoissa eri puolilla Gazan aluetta. Israelin armeijan mukaan sadat kiviä ja polttopulloja heitelleet palestiinalaisnuoret olivat piirittäneet sotilaita kolmessa eri paikassa ja sotilaat olivat vastanneet ahdisteluihin kyynelkaasulla ja luodein.

Israelin armeijan tiedottajan mukaan juutalaisten siirtokuntaan Länsirannalla oli ammuttu kranaatti lauantain viime yönä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut iskussa, joka tapahtui lähellä palestiinalaisten hallinnoimaa Betlehemiä.

Tänään kuoli myös palestiinalaismies, joka haavoittui torstaina.

Mielenosoituksia Israelin iehitystä vastaan


Kymmenettuhannet palestiinalaiset ovat tänään osoittaneet mieltään Israelin miehitystä vastaan Länsirannalla ja Gazassa. Palestiinalaiset juhlivat kansannousua eli intifadaa.

Länsirannan Nablusin kaupungissa marssi 20 000 mielenosoittajaa ja Qalqilyassa, Tulkaremissa ja Jeninissä tuhat kussakin. Myös Ramallahin kaupungissa mieltään osoitti noin tuhat ihmistä. Gazan kaupungissa kaduilla marssi noin 10000 ihmistä, jotka heiluttivat palestiinalaisten ja arabimaiden lippuja.

Eilen tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun intifada alkoi.

Rauhantoiveet vähäisiä

Israelin ulkoministeri Shimon Peres on sanonut Israelin armeijan radiossa olevansa yhä toiveikas sen suhteen, että tulitauko osapuolten välillä pitäisi. Peresin mukaan Israelia vastaan ei ole tehty vakavia iskuja sen jälkeen, kun palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat suostui aseleposopimukseen keskiviikkona.

Armeijan edustajan mukaan Israelia vastaan on hyökätty 37 kertaa keskiviikon jälkeen.

Israelin turvallisuusneuvoston on määrä kokoontua illalla keskustelemaan tänään ilmenneistä väkivaltaisuuksista, kertoi Israelin radio. Radion mukaan monet korkea-arvoiset israelilaisjohtajat ovat vihaisia siitä, että palestiinalaisviranomaiset eivät ole pidättäneet palestiinalaisia, joita Israel pitää terroristeina. Heidän mukaansa Arafat sitoutui kyseisten terroristien pidättämiseen osana aseleposopimusta.
Noin 840 ihmistä on saanut surmansa osapuolten välisissä yhteenotoissa vuoden sisällä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.