Kohutapaus Qatarissa: MM-kisoista raportoineet norjalaistoimittajat pidätettiin haastateltavan kadottua ensin – ”Heillä oli tunteet pinnassa”

2:17
MTV Uutiset Live: Miksi Qatarin MM-kisojen ongelmista täytyy puhua?

Pidätettynä olleet norjalaislehti NRK:n journalistit Halvor Ekeland ja Lokman Ghorbani on vapautettu Qatarissa. Maanantaina pidätetty kaksikko on nyt matkalla Norjaan.

Ekeland ja Ghorbani olivat Qatarissa tekemässä juttua ensi vuoden jalkapallon MM-kisoihin liittyen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan heidän oli määrä astua sunnuntai-iltana kotiin lähtevään koneeseen, joka olisi ollut Norjassa paikallista aikaa maanantaiaamuna kuudelta. Lopulta kotimatka pääsi alkamaan vasta tiistaina, hiukan ennen puoltayötä Norjan aikaa.

Kööpenhaminan lentokentältä välilaskun yhteydessä tavoitettu kaksikko on kunnossa ja helpottunut.

Norjan suurlähetystö Qatarissa on vahvistanut kaksikon vapauttamisen.

– Voimme vahvistaa, että kaksi Norjan kansalaista ja NRK:n työntekijää pidätettiin näiden suorittaessa työtehtäviään, Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt kommentoi NRK:lle.

Taustalla outoja käänteitä

Toimittajat saapuivat Qatariin marraskuun 14. päivä. Heidän oli seuraavana päivänä määrä haastatella MM-hankkeen työolosuhteita useasti kritisoinutta Abdullah Ibhaisia, joka on kisaorganisaation entinen tiedotuspäällikkö. Ibhais kuitenkin pidätettiin vain muutamia tunteja ennen suunniteltua haastattelua. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vahvistanut tämän. 

Ibhais oli tuomittu viideksi vuodeksi vankeuteen varojen väärinkäytöstä ja lahjonnasta viime huhtikuussa, mutta hänen mukaansa se oli maan hallinnon kosto kriittisistä kommenteista. Ihmisoikeuksia tarkkailevan Human Rights Watch -järjestön mukaan Ibhais ei saanut reilua oikeudenkäyntiä, ja hänen tunnustuksensa saattoi olla pakotettu.

WDR:n toimittajan Benjamin Bestin NRK:lle kertomien tietojen mukaan kyse saattoi olla siitä, että paikallinen poliisi otti Ibhaisin ennenaikaisesti säilöön odottamaan uusintaoikeudenkäyntiä, mutta virallista selitystä ei ole annettu.  

Norjalaislehti ei ole puolestaan saanut selitystä sille, miksi NRK:n toimittajat pidätettiin. Ekeland on kirjoittanut useita artikkeleita Qatarin MM-turnauksesta. Valokuvaajana toimiva Ghorbani on niin ikään työskennellyt Qatarissa viime vuosina. 

– Olemme ensisijaisesti nyt erittäin onnellisia ja helpottuneita siitä, että molemmat ovat turvassa ja matkalla kotiin. Puhuin heille aiemmin tänään. Heillä oli tunteet pinnassa kaiken koetun jälkeen, mutta he saivat lopulta onneksi ruokaa ja lepoa. Tämä tilanne on ollut prioriteettilistamme kärjessä. Olemme tehneet kaiken voitavamme Ghorbanin ja Ekelandin vapauttamiseksi, kaksikon esimies Thor Gjermund Eriksen kommentoi.

Lehden johto kertoo olleensa avoin paikallisia viranomaisia kohtaan matkan tarkoituksista.

Kritisoitu projekti

Aiemmin marraskuussa Norjan jalkapalloliiton pääsihteeri Pål Bjerkevedt kertoi ottavansa lehdistövapauden puheeksi Fifan kanssa sen jälkeen, kun Qatarin kisajärjestäjä oli uhkaillut norjalaista jalkapallolehteä oikeustoimilla näiden julkaiseman artikkelin jälkeen.

Qatar listautuu valtiona lehdistövapautta mittaavassa taulukossa sijalle 123.

Sunnuntai oli päivä, jolloin MM-kisojen alkuun oli tasan vuosi. Kisat ovat olleet vuosia rajun kritiikin kohteena ihmisoikeuksien rikkomiseen liittyvien syytösten vuoksi.

Amnestyn tietojen mukaan ainakin 6 500 vierastyöläistä on menettänyt henkensä Qatarissa sen jälkeen, kun maalle myönnettiin MM-kisat vuonna 2010. Näistä 37 on yhdistetty suoraan stadioneiden rakennustyömaille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja