Kuolemaa lähestyviä ikäihmisiä pompotellaan paikasta toiseen

Vanhoja ihmisiä pompotellaan hoitopaikkojen ja kodin välillä, ja tahti kiihtyy kuoleman lähestyessä. Asia selviää Tampereen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Ikäihmisten siirtely on yleistä erityisesti tehostetussa palveluasumisessa. Se tarkoittaa kodin ja laitoshoidon välistä asumista, jossa henkilökuntaa on paikalla vuorokauden ympäri.

Tehostetun palveluasumisen käyttäjistä 84-88 prosenttia on joutunut siirtelyn kohteeksi viimeisen elinvuotensa aikana. Vanhainkotien kohdalla siirtelyä on kokenut 55-58 prosenttia.

Tutkijan mukaan hoitopaikan palvelutason nostaminen voisi vähentää ikäihmisten pompottelua.

– Palveluasumisessa ei saa tarpeeksi hoitoa, jota elämän loppuvaiheessa tarvitaan. Sinne tarvittaisiin lisää palveluja, arvioi tutkijatohtori Leena Forma Tampereen yliopistosta.

Tehostetun palveluasumisen käyttö on viime vuosina lisääntynyt ja vanhainkotihoito vähentynyt.

Harva saa kuolla kotonaan

Yliopiston tutkimus antaa täystyrmäyksen ajatukselle, että vanhat ihmiset saisivat viettää viimeiset hetkensä kotona ja myös kuolla siellä. Lähes 50 prosenttia ikäihmisistä kuolee terveyskeskuksessa ja 24 prosenttia yliopisto- ja yleissairaaloissa.

Kotona kuolee vanhoista ihmisistä ainoastaan 14 prosenttia. Vielä vuosi ennen kuolemaa kotona asuu silti 66 prosenttia yli 70-vuotiaista, ja kolme kuukautta ennen kuolemaa 56 prosenttia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittaman tutkimuksen aineistoon kuului lähes 320000 ihmistä vuosina 1998-2008.

Kysymys ikäihmisten tilanteesta on polttava, sillä yli 85-vuotiaiden määrän arvioidaan kasvavan neljänneksellä ja yli 90-vuotiaiden määrän kolmanneksella vuoteen 2018 mennessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat