Kuohuntaa Irakista Gazaan - USA, Nato ja islam mukana sopassa

Yhdysvallat on aloittanut aseiden kuljettamiseen kurdijoukoille Irakiin, kertoo uutistoimisto AFP.  Ympäri Lähi-itää on tänään tapahtunut paljon muutakin. 

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan Yhdysvallat tekee yhteistyötä Irakin hallituksen kanssa saadakseen kurdijoukoille näiden tarvitsemat aseet mahdollisimman nopeasti. Edustajan mukaan myös Irakin hallinto toimittaa aseita joukoille.

Ranska sanoi eilen aikovansa antaa aseita Irakin kurdeille. Italia haluaa myös Euroopan antavan kurdeille sotilaallista tukea. Saksa sen sijaan on ilmoittanut, ettei se edelleenkään lähetä aseita konfliktialueille; maa keskittyy humanitaariseen apuun.  

Äärisunnalainen Isis-järjestö on saanut haltuunsa lisää alaa Pohjois-Irakissa. Islamistitaistelijat ovat vallanneet Jalawlan kaupungin ja kaksi sen läheistä kylää taisteltuaan ensin viikkoja kurdien kanssa.  

Irakissa vaihtui johto juuri

YK kehottaa Irakin turvallisuusjoukkoja olemaan puuttumatta maan poliittiseen tilanteeseen. Irakin presidentti pyysi tänään shiiapuolueiden pääministeriehdokasta Haider al-Abadia muodostamaan uuden hallituksen.  Tilanne on räjähdysherkkä, koska maan pääkaupungissa Bagdadissa siirrettiin entiselle pääministerille Nuri al-Malikille uskollisia erikoisjoukkoja viime yönä kaupungin strategisesti tärkeille alueille ja sisääntuloväylille.  

Tuore pääministeri Haider al-Abadi vaatii kaikkia irakilaisia yhdistämään voimansa Isisiä vastaan. Al-Malikin tilalle on toivottu johtajaa, joka saisi Irakin sunnit, kurdit ja shiiat taistelemaan yhdessä äärisunnalaista Isis-järjestöä vastaan.

Nato puolustaa Turkkia

Sotilasliitto Nato on valmis kaikkiin tarpeellisiin toimiin, jos Isis-järjestö uhkaa Turkkia. Turkki kuuluu sotilasliittoon.  Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussenin mukaan Nato on hyvin huolissaan Isis-järjestön toimista Irakissa ja Syyriassa.  

Rasmussenin mukaan Nato-maista Isis uhkaa eniten Turkkia.   

Turkissa käytiin juuri viikonloppuna presidentinvaalit. Monet odottavat Turkissa vaalit voittaneen Recep Tayyip Erdoganin ottavan edeltäjiään huomattavasti vahvemman roolin maan presidenttinä. Erdoganin voitto voi lisätä vastakkainasettelua vanhoillista islamia kannattavien ja maallistuneiden välillä Turkissa.

Gazassa tulitauko

Israelin ja palestiinalaisten edustajat ovat aloittaneet neuvottelut Gazan konfliktin lopettamiseksi. Epäsuoria neuvotteluja käydään Kairossa Egyptin välityksellä.

Gazassa on meneillään 72-tuntiseksi sovittu tulitauko, joka on toistaiseksi pitänyt.  

Osapuolet keskustelevat myös Gazan saarron lopettamisesta.  

Turkkilaisveneet yrittävät Gazaan

Turkkilainen avustusryhmä on tänään ilmoittanut lähettävänsä avustuslaivoja Gazaan saarrosta huolimatta. Saman avustusryhmän alus joutui neljä vuotta sitten israelilaisen iskuryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkäyksessä kuoli yhdeksän turkkilaista, ja kymmenes turkkilainen kuoli hyökkäyksessä saamiinsa vammoihin myöhemmin.  

Tapaus turmeli Turkin ja Israelin väliset diplomaattisuhteet. Maat olivat ennen läheisiä liittolaisia, mutta niiden välit ovat olleet kireät Israelin vuonna 2008 tekemän Gazan vastaisen sotilasoperaation jälkeen.  

Turkin eilen valittu presidentti Recep Tayyip Erdogan on ollut yksi äänekkäimmistä Israelin toimien kritisoijista viimeisimmän konfliktin aikana.  

Lue myös:

    Uusimmat