Kuntosalivalmentaja Jenna haukuttiin pystyyn ulkonäkönsä vuoksi – "Jos pystyn treenaamaan, pystyn kyllä auttamaan muitakin"

Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä 2:30
KATSO MYÖS: Lihomisen ja vartalon kommentointi on arkipäivää: moni kommentoi paitsi oman painonnousunsa, myös muiden vartaloiden muutokset. Miten ainaisesta painon kyttäämisestä ja kommentoinnista pääsisi eroon?

Kun Jenna Ritvanen, 27,  juhlisti Instagramissa kuntosalivalmentajan titteliään, hänen viestilaatikkonsa täyttyi tökeröistä, ulkonäköä arvostelevista viesteistä. – Haluan sanoa ääneen, että tälläkään alalla ei voi olettaa yhtään mitään ihmisen ulkomuodon mukaan, Jenna huomauttaa.

Viesteissä ruodittiin Jenna Ritvasen painoa tökeröin sanakääntein. Mutta emme nyt keskity näiden viestien sisältöön.

Toki Jenna oli tavallaan osannut odottaa törkeitä, painoaan arvostelevia viestejä – hänhän on paitsi kuntosalivalmentaja ja personal trainer -opiskelija, myös ylipainoinen.

– Koko hyvinvointialasta ihmisillä tuntuu olevan mielikuva, joka itsellänikin oli vielä vain vuosi sitten: personal trainerin pitää olla täysin fitissä oleva ihminen, joka jaksaa juosta puolimaratonin, tai muuten hän ei voi olla uskottava. Haluan sanoa ääneen, että tälläkään alalla ei voi olettaa yhtään mitään ihmisen ulkomuodon mukaan, Jenna pohtii.

"Miksi ihmeessä pitäisi olla tietyn kokoinen ennen kuin siihen voi lähteä?"

Jenna aloitti elämäntapamuutoksen vuonna 2020. Pitkään mielessä oli kytenyt ajatus hyvinvointialasta. Jo vuosia sitten Jenna oli ääneen pohtinut haluavansa personal traineriksi.

– Silloin sanoin vielä tähän perään, että eihän alalle voi lähteä ennen kuin itse on kunnossa. Mutta sitten jossakin vaiheessa tajusin, että miksi ihmeessä pitäisi olla tietyn kokoinen ennen kuin siihen voi lähteä? Jenna kuvaa.

Elämäntapamuutoksen myötä urheilusta tuli Jennalle ilo ja henkireikä. Saman kokemuksen hän soisi muillekin.

– Kun aloin treenata ja itsetunto kasvoi, tajusin, että jos pystyn treenaamaan, niin pystyn kyllä auttamaan muitakin treenaamaan. Ei ulkonäköni vaikuta tietotaitooni mitenkään, Jenna muistuttaa.

Vihakommenttien määrä yllätti

Syksyllä 2021 Jenna suoritti kuntosalivalmentajan näyttökokeen. Kun tieto läpimenosta hyvin arvosanoin tuli, Jenna päätti jakaa ilouutisen Instagram-tililleen.

Hetkessä hän sai tulvan viestejä. Onnittelujen lisäksi yksityisviesteihin kuitenkin kilahti 14 viestiä, joissa Jennan painoa solvattiin ja avoimesti ihmeteltiin, miten hänen näköisensä ihminen muka voisi toimia kuntoalalla.

– Kyllähän vihakommenttien määrä vähän yllätti, koska nimenomaan tämä kuntosalivalmentajaksi valmistuminen laukaisi ne. Muutama ikävä viesti tuli sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat seuranneet minua jo pidemmän aikaa. Tuli vähän sellainen olo, että ovatko nämä ihmiset odottaneet, että epäonnistuisin, ja se, että valmistuin ja sain hyvät arvosanat, rupesikin ärsyttämään?

Osaan häirikköviesteistä Jenna on vastannut, lähinnä viestittelijöitä herätelläkseen. Kaikkien kanssa kinaaminen ei kannata.

– Jos suoraan näen, että viestissä ovat vain ne samat litaniat ylipainoon liittyvistä aiheista kuin muillakin, en vastaa. Osalle olen vastannut vinkkinä, että vähän voisi miettiä, mitä kommentoi, Jenna sanoo.

– Yksi kommentoijani totesikin, että jos itse olisi valmistunut kuntosalivalmentajaksi ja saanut tuollaisia kommentteja, niin hän olisi lopettanut liikunta-alan opinnot siihen. Se yksi nettikommentti voi oikeasti olla todella vahingollinen

Anteeksipyyntöjä ei kuulunut

Asiallista vastausta tai anteeksipyyntöä ei nettikiusaajilta kuitenkaan ole herunut.

– Yleensä olen lopettanut keskustelun, kun se menee minun haukkumiseeni ja sen kertomiseen, miten ylipaino vie kaikki verorahamme. Nimenomaanhan viestit ovat olleet hyökkäys sitä kohtaan, että minulla itselläni on ylipainoa, Jenna kuvaa.

Osasyynä ilkeisiin viesteihin hän pitää perinteistä suomalaista kateutta ja kommentoijien omaa epävarmuutta.

– Ja kun he näkevät, että minua ei hetkauta, sehän ärsyttää vielä enemmän, Jenna uskoo.

"Toivon, että mielikuvaa personal trainereista saisi muutettua"

Kerrottuaan avoimesti saamistaan vihaviesteistä Jenna on saanut rutkasti tukea. Moni on kertonut kokevansa, että Jennaa on helpompi lähestyä, koska hän on isokokoinen ja itsekin elämäntapamuutoksen keskellä.

Jennan toiveena onkin omalla toiminnallaan muokata uudenlaista kuvaa hyvinvointialasta.

– Todella paljon on tullut viestiä siitä, että ihmiset toivovat nimenomaan treenaria, joka tietää, mitä elämäntapamuutoksen tekeminen ja laihtuminen ovat. Toivon, että mielikuvaa personal trainereista saisi jotenkin muutettua. Jos edes yksi alasta unelmoiva ihminen uskaltautuisi minun sanojeni takia lähtemään alalle, se riittää, Jenna sanoo.

Vihaajia some on tunnetusti pullollaan. Siksi ilkeitä kommentteja ei kannata ottaa sydämelleen.

– Leuka pystyyn, ettei kruunu putoa. Jatka sitä omaa juttuasi, Jenna kannustaa.

 – Jos saa negatiivisia kommentteja, se tarkoittaa, että asiasta täytyy puhua ja muokata ihmisten mielikuvia. Se, että saamme aikaan keskustelua, tarkoittaa, että olemme jo menossa oikeaan suuntaan.

Katso myös: Moni hakee somesta inspiraatiota – "inspokuvien" vaikutus on kuitenkin usein aivan päinvastainen.

Moni hakee somesta inspiraatiota –"inspokuvien"vaikutus usein aivan päinvastainen 2:38

Lue myös:

    Uusimmat