Janni, 27, leikkautti itselleen hymykuopat ja kertoi siitä julkisesti – pian hymy hyytyi: "Ikään kuin olisin tehnyt jotain väärin"

Janni hankki itselleen hymykuopat ja kertoi asiasta sosiaalisessa mediassa. Vaikka nuori nainen arveli kauneusleikkauksensa aiheuttavan soraääniä, hämmästyi hän, kuinka tökerösti aikuiset ihmiset Jannin omaan valintaan suhtautuivat.

Miksi kukaan maksaa satoja euroja saadakseen itselleen hymykuopat? Miksei panostaa vaikka ennemmin rintojen suurennusleikkaukseen? Ihan kamala lopputulos. Hirveää. Turhamaista. Seuraavaksi varmaan hymykuopat takapuoleen?

Kun Janni Halonen, 27, julkaisi Facebookin suositussa naistenryhmässä kuvan lontoolaisella plastiikkakirurgilla hankkimistaan hymykuopista, ryhmän naisilla oli asiasta sananen sanottavanaan. Selaimen takaa moni purki pahaa oloaan Janniin ja hänen uusiin hymykuoppiinsa.

Janni oli osannut varautua siihen, että kirurgisesti hankitut hymykuopat aiheuttaisivat sosiaalisessa mediassa soraääniä. Hymykuoppien hankkiminen on uudempi ja oudompi asia kuin esimerkiksi silikonirintojen tai huulitäytteiden ottaminen. Mutta tarvitseeko silti ampua toinen alas häntä sen enempää tuntematta? Mikä tarve ihmisillä on tuomita toisia?

Janni kokee, että varsinkin naisille tarkoitetuissa ryhmissä osalla käyttäjistä on tarvetta painaa muita matalalle, jotta itse kokisivat olonsa paremmaksi. Kenties naiset ovat myös toisilleen kateellisia. Kasvottomana toisten lyttääminen on lisäksi helppoa.

– Luulisi, että nainen tukisi naista. Tämä on vähän oman sukupuolen sortamista, Janni sanoo.

Kiusaaminen räjähti käsiin lehtijutun jälkeen

Nettikiusaaminen sai uusia kierroksia, kun Iltalehti julkaisi artikkelin, jossa Janni kertoi operaatiostaan.

– Olin hieman yllättynyt Iltalehden artikkelin jälkeen, kuinka moni ihminen koki tarpeelliseksi kommentoida asiaa, ikään kuin olisin tehnyt jotain väärin, Janni ihmettelee.

Osa artikkelia kommentoineista toivoi Jannille suoranaisesti pahaa.

– Joku oli kommentoinut, että toivottavasti jää reiät poskiin.

Kiusaamista eräs henkilö puolusteli sillä, että hänellekin on aina naurettu ja sellainen kuuluu elämään. Janni päätti jättää artikkelia koskevien kommenttien lukemisen.

Nettikiusaaminen on ryhmäilmiö

Kiusaaminen, myös nettikiusaaminen, on ryhmäilmiö, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Iltapäivälehtien kommenttipalstoilla tai suosituissa Facebook-ryhmissä kiusaaja saavuttaa laajan yleisön, mikä voi houkutella ylilyönteihin. Pahimmillaan yleisö lähtee mukaan joukkolynkkaukseen, eikä kukaan puutu asiaan.

Nettikiusaaminen on loukkaavaa ja siitä voi seurata kiusatulle häpeää ja pitkäkestoista pahaa mieltä. Asiaa ei lievitä se, että nettikiusaamisen jälkiä voi olla vaikea pyyhkiä pysyvästi pois.

Janni törmäsi nettikiusaamiseen ensimmäisen kerran 8-vuotiaana, kun lapsille tarkoitetulla foorumilla tuntemattomat alkoivat haukkua häntä nimimerkin takaa. Kommenteissa Jannia jopa kehotettiin tappamaan itsensä.

Koulussakin Janni sai osansa syrjinnästä ja juoruista. Hän kertoo kuulleensa olevansa niin ruma, ettei hänen kanssaan kannata olla ystävä.

Kokemukset ovat paksuntaneet Jannin nahkaa. Kun someryöpytys hymykuopista alkoi, hän ei ottanut kommentteja henkilökohtaisesti tai antanut niiden päästä ihonsa alle. Eivät ne silti mukavilta tuntuneet.

Eikä nettikiusaaja voi luottaa siihen, että ruudun toisessa päässä on vastassa vahva ihminen. Pahimmillaan kiusatuksi joutuminen voi johtaa masennukseen ja jopa itsetuhoisuuteen. Se on kova hinta sille, että kiusaaja saa hetken tuntea olonsa toista paremmaksi.

Somekiusaajille pohdittavaa

Moni esiintyy Facebookissa nimellään ja kuvallaan. Janni toivoo, että kiusaamisen kohteen tunteiden lisäksi someöykkäröijät pohtisivat, mihin valoon he itse itsensä saattavat ja millaista esimerkkiä he muille näyttävät.

Toista ulkonäön tai yhden teon perusteella herjaava antaa itsestään kapeakatseisen ja erilaisuutta suvaitsemattoman kuvan. Samalla hän levittää asennettaan eteenpäin.

– Toivoisin, että ihmiset ajattelisivat positiivisemmin, olisivat kriittisiä omille ajatuksilleen ja hyväksyisivät ihmiset sellaisina kuin he ovat, vaikka eivät ymmärtäisi heidän motiivejaan, Janni sanoo.

Muutoksen pitää kuitenkin lähteä ihmisestä itsestään. Toista ei voi muuttaa.

Tärkeintä on olla itse tyytyväinen itseensä

Henkilökohtaisesti kukaan ei ole Jannia lähestynyt negatiivisessa mielessä. Kaikki hänen saamansa viestit on kirjoitettu myönteiseen sävyyn. Moni kertoo ihailevansa Jannin söpöjä hymykuoppia ja muutamat ovat sanoneet kiinnostuneensa operaatiosta itsekin.

Janni itse hankki hymykuopat kahden vuoden mietinnän jälkeen. Vielä hymykuopat eivät ole saavuttaneet lopullista muotoaan, vaan lopullinen tulos paljastuu vasta kuukauden kuluttua. Janni on kuitenkin jo nyt tyytyväinen siihen, miltä hymykuopat näyttävät.

Ja se on tärkeintä. 

Lue myös:

    Uusimmat