Mainos

Kuntaliitto vastustaa edelleen yhteisöverotuoton leikkausta

Kuntaliiton hallitus vastusti tänään viimeiseen asti kuntien yhteisöveron tuoton leikkausta. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ilmoitti kuitenkin, että yhteisöveron tuoton uudelleenjako tehdään, ja että se jää pysyväksi.

Noin miljardin markan leikkaus kuntien tuloista on Kuntaliiton hallituksen mielestä annettujen lupausten rikkomista, ja "voimakas loukkaus" kuntien itsehallintoa vastaan.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Jorma Seppänen sanoi Kuntaliiton olevan valmis jatkamaan asiasta neuvotteluja vielä budjettiriihen aikana, mutta hallituksen puolelta ei tarjoukseen tartuttu.
-Se on sitten huonompi uutinen, sanoi Seppänen kuultuaan valtion aikeista tehdä yhteisöveron uudesta jaosta pysyvä ratkaisu.

Valtiovarainministeriön malli laskee kuntien osuuden yhteisöveron tuotosta 40 prosenttiin, seurakuntien kolmeen ja valtio ottaisi 57 prosenttia. Nyt kunnat saavat vajaat 45, valtio vajaat 52 prosenttia.

Seppänen myönsi kuitenkin, että nyt syntynyt ratkaisu on parempi kuin aluksi ehdotettu valtionosuuksien indeksikorotusten puolittaminen, vaikka leikkausten summa kasvoi huomattavasti. Uusi malli kohdistuu paremmin niihin kuntiin joiden yhteisöverotuotto on kasvanut, Seppänen sanoi.

Myönteisenä Seppänen piti myös sitä, että määrärahat valtion harkinnanvaraisille kuntien avustuksille nostetaan sadasta miljoonasta kahteen sataan miljoonaan markkaan.

Arajärvi ja tupo huolenaiheina

Seppänen vaati myös, että budjettiriihessä ei tehdä päätöksiä selvitysmies Pentti Arajärven ehdotuksista toimeentulotuen muutoksista. Seppäsen mukaan Arajärven paketti aiheuttaisi kunnille noin 600 miljoonan markan lisämenot, ja hän vaati, että paketista neuvotellaan ensin hallintoministeri Jouni Backmanin vetämässä kuntien ja valtion työnjakoa pohtivassa työryhmässä.

Kuntia huolestuttaa myös syksyn tupokierros. Seppänen edellytti, että kunnat saavat täysimääräisen korvauksen, jos tulopoliittisissa neuvotteluissa sovitaan kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen uudesta korotuksesta. Silloin ollaan Seppäsen mukaan lähellä tilannetta, missä köyhemmät kunnat joutuvat syömään veronalennuksen hyödyn pois nostamalla veroäyrin hintaa.

Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen sanoi leikkauskaavailujen vähentävän Espoon tuloja jopa 65 miljoonaa markkaa. Yhteisöveron tuoton odotetaan Espoossa tänä vuonna kasvavan 500-600 miljoonaan markkaan, viime vuoden noin 400 miljoonasta. Kaupungin kokonaistulot ovat kuitenkin Kokkosen mukaan laskeneet, sillä maaliskuussa voimaan tulleet verokevennykset ovat vähentäneet kunnan verotuloja ansiotuloista, jotka ovat kuntien tärkein tulolähde.

Tampereen apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskonen sanoi, että leikkaukset aiheuttavat 0,35 pennin korotuspaineen veroäyriin. Kajaanin kaupunginjohtaja Pentti Hakulinen pelkäsi, että miljardin leikkaus kunnilta johtaa noin 5 000 työpaikan menetykseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.