Mainos

Kuntaliitto: Maahanmuuttajien työllistymistä edistettävä

Kielitaito ja työelämään perehdyttäminen tukevat maahanmuuttajien työllistymistä.

Kuntaliitto patistaa edistämään maahanmuuttajien työllistymistä. Liiton mukaan tulevaisuuden työvoimakilpailussa menestyvät työnantajat, jotka ovat tietoisesti kehittäneet maahanmuuttajien rekrytointia.

Kuntasektorin on isona työnantajana turvattava oma työvoiman saantinsa, liitto painottaa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan.

Kielitaito on liiton mukaan kotoutumisen tärkein edellytys

Kieli- ja täydennyskoulutuksella sekä työelämään perehdyttämisellä on tuettava maahanmuuttajien työllistymistä koulutustaan vastaaviin töihin. Jo maassa olevien ulkomaalaisten työmahdollisuuksia on edistettävä.

Kotoutumista edistävien toimenpiteiden on lähdettävä maahanmuuttajan tarpeista. Tehtävä on liiton mukaan onnistunut, kun maahanmuuttaja saavuttaa tasavertaisen aseman yhteiskunnassa muun väestön kanssa niin oikeuksien kuin velvollisuuksienkin osalta.

Maahanmuuttajat tarvitsevat muiden kuntalaisten tavoin kuntien järjestämiä palveluja. Pakolaiset ja turvapaikkaa hakeneet saattavat tarvita normaalia pitkäaikaisemmin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Syrjäytymisen ehkäisyyn on kiinnitettävä huomiota

Työelämän ulkopuolella olevien nuorten, vammaisten ja ikääntyneiden hyvinvointiin ja sosiaaliseen tilanteeseen on Kuntaliiton mukaan kiinnitettävä erityisesti huomiota.

Syrjäytymisen ehkäisy edellyttää monipuolisia toimenpiteitä, jotka toteutetaan riittävän ajoissa. Avoimella tiedottamisella voidaan edistää hyviä etnisiä suhteita ja ehkäistä rasismia ja syrjintää.

Valtion ja kuntien kustannusjaot tehtävä selväksi

Kuntien vastuulla olevien maahanmuuttoon liittyvien palvelujen kustannuksista on sovittava peruspalveluohjelman ja –budjetin yhteydessä rahoitusperiaatteen mukaisesti. Kuntaliitto edellyttää, että maahanmuuttajille järjestettävistä palveluista aiheutuvat lisäkustannukset korvataan kunnille täysimääräisesti todellisten kustannusten perusteella. Tämä koskee myös humanitaarisen maahanmuuton aiheuttamia kustannuksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.