Mainos

Kuntaliiton johtajasta ei sopua

Kokoomus ja keskusta eivät päässeet sopuun Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajan paikasta Kuntapäivillä. Valinta siirtyy tänään Helsingissä valitulle Kuntaliiton valtuustolle, joka kokoontuu ensi kertaa kesäkuun 13. päivä aloittamaan nelivuotisen toimikautensa.

Hallituksen puheenjohtajan paikasta ovat kisailleet kokoomuksen Mikko Pukkinen, joka on Seinäjoen kaupunginjohtaja, ja keskustan Hanne Manninen, joka on puolestaan Tornion kaupunginjohtaja. Edellisellä kaudella hallituksen puheenjohtajana toimi Jorma Seppänen ja valtuustossa puhetta johti Mauri Pekkarinen.

Keskusta on vedonnut kiistassa viime kunnallisvaaleissa saavutettuun voittoon. Kokoomus taas on puolustautunut puolueen vakiintuneella mandaatilla ja sillä, ettei vaalituloksesta huolimatta hallituksen voimasuhteet juuri muuttuneet. Ilmeisesti sosiaalidemokraatit nousevat kesäkuussa ratkaisijan rooliin puheenjohtajavalinnoissa.

Hallituksen toimikausi on kaksivuotinen. Kuntaliiton valtuustossa keskustalla 25 paikkaa, SDP:llä 24, kokoomuksella 22, vasemmistolla 10, vihreillä 8, RKP:llä 5, kristillisellä liitolla 4 paikkaa, sitoutumattomilla 2 paikkaa ja Ahvenmaalla yksi paikka. Eri puolueryhmät ovat suosittelemassa hallitukseen jo varmoina pidettyjä nimiä, mutta valtuusto valitsee virallisesti hallituksen tulevassa kokouksessaan.

Keskusta esittää varsinaisiksi jäseniksi hallitukseen Hannes Mannisen lisäksi Marjaana Perttulaa Porista, Pentti Hakulista Kajaanista ja Eeva Nurmea Humppilasta. Kokoomuksen ehdokkaat ovat Marketta Kokkonen Espoosta, Pekka Ravi Joensuusta ja Aila Harjanne Turusta. Sosiaalidemokraattien hallituskandidaatit ovat Jukka Mikkola Turusta, Anna-Liisa Kasurinen Kotkasta, Lasse Eskonen Tampereelta ja Pirkko Letto Vantaalta.

SDP kaavailee Jukka Mikkolasta ensimmäistä varapuheenjohtajaa, mutta nimitys ratkeaa vasta, kun koko puheenjohtajistosta päästään sopuun. Vihreitten hallitusedustaja on Pekka Sauri Helsingistä ja RKP:n Christer Liljeström Sipoosta. Vasemmistoliiton ehdokas on Kalervo Ukkola Kemistä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.