Mainos

Kunnissa raju verokuuri

Kuntatalouden karu arki alkaa paljastua kouriintuntuvasti, kun johtavat virkamiehet julkistavat hyytäviä laskelmiaan näinä päivinä eri puolilla maata.

Kuntalaiset saavatkin pian huomata, että asuminen ja palvelut kallistuvat ensi vuonna, kun sekä veroja että maksuja korotetaan nyt monessa kunnassa poikkeuksellisesti samana vuonna ja vieläpä reilunlaisesti.

Esimerkiksi Joensuu korottaa kunnallisveron 19,5 prosenttiin, Kuopiossa on sama suunnitelma. Jyväskylässä ja Tampereella pohditaan korotusta 19 prosenttiin. Kiinteistöverot nousevat lähes poikkeuksetta vähintään samassa suhteessa.

Täysin auki oleva kuntien palkkaratkaisu vaikeuttaa rahapulassa olevien kuntien budjettisuunnittelua. Osa kunnista näyttää päätyvän poikkeukselliseen ratkaisuun, jossa korotuksia ei budjetoida etukäteen lainkaan. Esimerkiksi Joensuussa budjettiin ei ole pantu senttiäkään palkankorotusvaraa.

- Onhan tämä tietysti aika erikoislaatuista. Aikaisemmin budjettiin on uskallettu kirjoittaa joitakin prosentteja, mutta nyt taloudellinen tilanne on sellainen, ettei tavoitteita ole järkevää sinne ei kirjata, sanoo Joensuun kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen.

Kaikki palkankorotukset - miten ne sitten ovatkaan - on pakko rahoittaa ensi vuonna lisäbudjeteilla. Palkkaneuvottelut alkavat vasta vuodenvaihteessa.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu (Seitsemän uutiset 15.10.2009):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.