Mainos

Kunnat haluavat vähentää päästöjään

Suomen kunnissa on innostuttu ilmastonmuutoksen torjunnasta, kertoo Kuntaliiton tekemä selvitys. Joka kolmannella kunnalla on jo ilmastostrategia tai -ohjelma tai sellainen on suunnitteilla.

- Vuosi sitten ilmasto-ohjelmaa ei ollut kuin muutamalla kunnalla ja nyt on jo joka kolmannella. Kyllä minä kutsuisin tätä ilmastobuumiksi, sanoo Kuntaliiton ympäristöpäällikkö Maija Hakanen.

Kuntien päästövähennystavoitteita:

Hakanen arvioi, että valtaosa kunnista saa aikaan ilmasto-ohjelman viiden vuoden sisällä.

Kuntien ilmastotavoitteissa on kuitenkin suuria eroja. Kunnianhimoisimpia ovat viisi hiilineutraaleiksi pyrkivää kuntaa, Uusikaupunki, Mynämäki, Parikkala, Kuhmoinen ja Padasjoki. Ne tavoittelevat 80 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2020 mennessä.

- Kunnianhimoisia tavoitteita on asetettu myös Vantaalla, Lohjalla, Kuopiossa ja Lahdessa, luettelee Hakanen.

Haitat nähdään, ei etuja

Kuntien ilmasto-ohjelmista löytyy myös puutteita. Selvityksen mukaan kunnat korostavat liikaa ilmastonmuutoksen uhkakuvia eivätkä huomaa mahdollisuuksia.

- Ei nähdä mahdollisuuksia. Puhutaan vain hinnasta ja uhkakuvista. Jokainen ilmastonmuutoksen torjuntaan käytetty euro tuo työtä. Ympäristöteknologian ja lähienergian mahdollisuuksia ei huomata, moittii Hakanen.

Kuntien yleisin keino kasvihuonekaasupäästöjensä vähentämiseen on energiansäästö.

- Energiansäästö onkin tehokas tapa, mutta lähes yhtä tehokas olisi uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen. Se on kunnilta jäänyt lähes huomiotta, arvioi Hakanen.

Kuntien ilmasto-ohjelmista tehty selvitys julkistettiin tänään Tampereella kuntien ilmastokonferenssissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.