Mainos

Kuninkaalliset turvataan matalalla profiililla mutta näkyvästi

Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin Suomen-vierailun turvajärjestelyt pitävät suuren joukon alan ammattilaisia kiireisenä.

Lahdessa turvajärjestelyt hoidetaan pääasiassa Lahden poliisilaitoksen omin voimin. Apuna on kuitenkin sekä liikkuva poliisi että väkeä poliisin pääorganisaatiosta muun muassa saattuetehtävissä.

Poliisi on ymmärrettävistä syistä yleensä hyvin vaitonainen turvajärjestelyjen yksityiskohdista - niin myös tällä kertaa. Apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Päijät-Hämeen poliisilaitokselta korostaa, että poliisi on liikkeellä matalalla profiililla mutta näkyvästi.

- Ilman muuta turvatoimet näkyvät katukuvassa, vaikka vierailun uhkakuvat eivät ole samanlaisia kuin ehkä jonkun toisentyyppisen vieraan kohdalla, Seppänen kertoo.

Turvajärjestelyihin osallistuvien määrä kuuluu niihin tietoihin, joista poliisi vaikenee. Sen verran Seppänen suostuu avaamaan asetelmaa, että selviää, että Victorialla ja Danielilla on turvanaan paikallisten lisäksi myös ikiomat turvamiehensä.

- Omien turvamiesten käyttö on tavanomaista näissä tilanteissa, mutta myöskään heidän määräänsä ei tietenkään kerrota, Seppänen toteaa.

Ruotsin kuninkaalliset siirtyvät Helsingistä Lahteen ja takaisin autolla moottoritietä pitkin. Autosaattueeseen kuuluu noin kymmenen autoa. Seppäsen mukaan moottoritie ei ole suljettu.

- Liittymissä voi joutua odottamaan hetken aikaa, mutta joka liittymästä pääsee moottoritielle. Seurue on loppujen lopuksi aika pieni ja se menee nopeasti, Seppänen arvioi.

Arvovieraiden vierailujen virallisuus tai epävirallisuus ei Seppäsen mukaan vaikuta turvajärjestelyihin. Vierailujen turvatoimien taso määräytyy poliisiylijohdossa tehtyjen uhka-analyysien perusteella.

- Virallinenkin valtiovierailu voi olla tietyllä tavalla matalan profiilin vierailu riippuen turvattavasta henkilöstä, Seppänen tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.