Kun murunen voi tappaa – allergiaperheissä kuolemanpelko on läsnä päivittäin: "Anafylaksian hoito-ohjeessa ei huomioida..."

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38
KATSO MYÖS: Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija kertoo säännön – ja sen yhden poikkeuksen

Anafylaksiaperheissä eletään usein päivittäisessä kuolemanpelossa, kertoo Allergia-, Iho- ja Astmaliitto tiedotteessaan.

Vaikeasti allergisella pieninkin murena allergian aiheuttajaa voi laukaista henkeä uhkaavan yliherkkyysreaktion eli anafylaksian. Anafylaksiariski heikentää allergisten lasten ja heidän vanhempiensa elämänlaatua, kertoo Allergia-, Iho- ja Astmaliitto tiedotteessaan.

"Anafylaksian hoito-ohjeessa ei tällä hetkellä huomioida pelkoa"

Allergia-, iho- ja astmaliiton keväällä 2023 tekemän kyselyn mukaan anafylaksia vaikuttaa kyselyyn vastanneiden tai heidän perheidensä elämään merkittävästi. Asteikolla 1–10 vaikutuksen keskiarvoksi tuli 8,4.

Vastanneista 35 prosenttia oli kaivannut usein tukea anafylaksian aiheuttamien tunne- ja pelkotilojen käsittelyyn, 56 prosenttiakin silloin tällöin.

Anafylaksiaperheissä kohtauksen pelko on jatkuvasti läsnä ja luo stressiä arkeen. Erityisen pelottavaa on syöminen kodin ulkopuolella; entä, jos lapsi syö vahingossa allergian aiheuttajaa, saa anafylaksian eikä kukaan osaa auttaa häntä?

– Terveydenhuollon anafylaksian hoito-ohjeessa ei tällä hetkellä huomioida pelkoa. Jos lasta pelottaa ruokailu muualla kuin kotona, siihen ei oikein saa apua eikä tukea. Myös vanhempia tulisi tukea pelon käsittelyssä paremmin, sanoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Kohtauksen mahdollisuus voi pelottaa myös sukulaisia, päiväkodin tai koulun henkilökuntaa. Myös allergiselle lapselle itselleen voi kehittyä pelkoja; niiden myötä päätään voivat nostaa ahdistuneisuus, kuolemanpelko tai syömishäiriöt. 

Joillekin allergisille pelko ruokaa kohtaan on selviytymismekanismi traumaattisista kokemuksista.

Anafylaksian yleisimpiä aiheuttajia ovat ruoka-aineet, esimerkiksi pähkinät, maito, kananmunat ja vehnä, lääkkeet ja pistiäismyrkyt, eli mehiläinen ja ampiainen. 

11.2. vietetään Anafylaksiapäivää. Sama päivä on myös 112-päivä.

Anna anafylaksiakohtauksen ensiapu näin

Anafylaksiakohtaus on pelottava tilanne, mutta sen ensiapu on kuitenkin helppoa. Ensihoitona käytetään adrenaliinia. 

Anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämä adrenaliini-injektori. Monille injektorin tutumpi kutsumanimi on tuotenimestä väännetty "epipen". 

Injektorit ovat helppokäyttöisiä, ja annos annetaan heti oireiden ilmaantuessa. 

Adrenaliinin voi annostella vaatteen läpi. Se pistetään injektorilla reiden ulkosivuun reisilihakseen ja samalla lasketaan rauhassa kymmeneen.

Kun adrenaliini on annosteltu, hierotaan pistokohtaa noin 10 sekuntia. Tämän jälkeen tulee soittaa hätäkeskukseen, numeroon 112.

Katso myös: Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tätä et kenties "taudista" tiennyt

Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tätä et kenties"taudista"tiennyt 0:52

 Varsinaista mansikkakuume-nimistä sairautta ei ole olemassa. 

Allergia-, iho- ja astmaliiton kevään 2023 kyselyyn vastasi 79 henkilöä, joista 74 prosenttia oli anafylaksialapsen vanhempia ja 25 prosenttia anafylaksiariskisiä aikuisia.

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Lue myös:

    Uusimmat