3 asiaa, jotka ruoka-allergisten lasten vanhemmat haluavat sinun tietävän: "Todellisuus on yhtä hauskaa kuin sydänkohtaus"

Elämmekö liian steriilissä maailmassa - allergiat lisääntyvät 6:49
Onko liian steriili maailma syy allergioiden lisääntymiseen? Videolla aiheesta keskustelevat emeritusprofessori Tari Haahtela ja Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen.

Lapsen ruoka-allergiasta huolestuneen vanhemman käytökselle ei tulisi nauraa tai pyöritellä silmiään, sillä pahimmillaan lapsen suuhunsa pistämä allergian aiheuttaja voi uhata lapsen henkeä.

Ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla suomalaislapsista, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliitto. Tavallisimpia allergian kohteita ovat kananmuna, maito ja vehnä. Allergiassa elimistö puolustautuu allergiaa aiheuttavia aineita vastaan muodostamalla vasta-aineita. Vasta-aineiden vapauttamat välittäjäaineet aiheuttavat allergiset oireet, joista pahin on anafylaktinen reaktio eli äkillinen yliherkkyysreaktio.

Ruoka-allergiasta kärsivän lapsen yhdysvaltalaisäiti Vanessa Colangelo muistuttaa TODAY-sivustolla, ettei lapsistaan huolissaan oleville vanhemmille kannata suuttua tai nauraa.

Nämä neljä asiaa Colangelo toivoisi muiden vanhempien ymmärtävän.

1. Lapsen ruoka-allergia pitää vanhemmat alati hälytystilassa

Jos allergisen lapsen vanhempi on poissaoleva kesken mielenkiintoisen keskustelun, syy voi hyvin olla allergisen lapsen tarkkailu. Onko lattialle pudonnut jotain, jonka lapsi voisi laittaa suuhunsa ja saada allergisen reaktion? Tarjoaako toinen lapsi allergiselle maitolasiaan?

– Tasapainottelemme koko ajan varovaisuuden ja vainoharhaisuuden välillä, Colangelo muotoilee.

Tila ei ole mukava, ja se saattaa vaikuttaa ulkopuolisista pakkomielteiseltä. Välinpitämättömyys ruoka-allergisen lapsen tekemisille saattaa kuitenkin johtaa vakaviin seurauksiin, kuten anafylaktiseen sokkiin.

2. Omat eväät kulkevat aina mukana

Ruoka-allergikon vanhemman kyläilylle kiikuttamia omia eväitä ei kannata ottaa loukkauksena. Allergiselle lapselle mukaan pakatut eväät ovat ennemmin kohteliaisuuden ele.

– Lapsemme söisi varmasti mitä tahansa herkkuja, joita tarjoat. Mutta erillisen aterian pakkaaminen on keino välttää kiusalliset kysymykset, kuten ”saisinko vilkaista läpi kaikki ainesosat, joita olet käyttänyt tässä muhennoksessa?”, Colangelo kirjoittaa.

Ruoka-allergikon vanhempi saattaa pelätä kuulostavansa epäkiitolliselta ja tuntuvansa taakalta, jos kutsujan tulisi avata reseptinsä tai tehdä lasta varten oma allergikolle sopiva ateria. Helpommalla pääsee, kun tuo mukanaan omat eväät.

3. Ruoka-allergia ei ole vitsi

Vaikka ruoka-allergiat saavat osassa ihmisiä huumorin kukan puhkeamaan ja osan pyörittelemään silmiään, eivät ruoka-allergiat ole vitsin aihe. Pahimmillaan väärän ruoan syöminen voi johtaa anafylaktiseen sokkiin.

Väärässä paikassa heitetty harmiton vitsi voi johtaa erityisesti lapsilla faktan ja fiktioiden rajojen sekoittumiseen.

– Kenelle tahansa vanhemmalle, joka on käyttänyt Epipen-kynää lapseensa, joka on lopettanut hengittämisen, todellisuus on yhtä hauskaa kuin sydänkohtaus, Colangelo kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat