Mainos

Kuluttajavirasto moittii katteettomia tarjouslentoja

Kuluttajaviraston mukaan näyttävästi mainostettuja lippuja pitäisi olla oikeasti saatavilla. Lentoyhtiöiden pitäisi kertoa kuluttajille tarjouslippujen lukumäärän. Lisäksi lentojen kokonaishinnat tulee olla selkeästi näkyvillä.

Kuluttajavirasto moittii lentoyhtiöitä katteettomista halpojen lentojen mainoksista. Viraston mukaan kuluttajalla on oikeus odottaa, että näyttävästi mainostettuja lippuja on todella saatavilla. Kuluttajaviraston arvion mukaan tarjouslentoja on saatavilla vain vähän tai ei ollenkaan. Virasto kehottaa lentoyhtiöitä kertomaan kuluttajille tarjouslippujen lukumäärän.

-Kuluttajan pitää saada mainosta silmäilemällä realistinen käsitys siitä, missä määrin edullisia lentoja on tarjolla, virasto vaatii tiedotteessaan.

Kuluttajavirasto huomauttaa lisäksi, että matkalle aikovalla on oikeus luottaa siihen, että lentojen markkinoinnissa ilmoitetut hinnat ovat lopullisia myyntihintoja. Useilla lentoja markkinoivilla internetsivustoilla hinnoissa ei kuitenkaan ole mukana veroja tai muita kaikilta matkustajilta perittäviä maksuja. Nämä ylimääräiset maksut tulevat asiakkaalle yllätyksenä vasta varauksen loppuvaiheessa tai maksaessa.

Virasto on laatinut tarjousmarkkinointia koskevat pelisäännöt lentoyhtiöille.

Euroopassa tutkittu satoja nettisivustoja

Samanlaisia ongelmia on havaittu myös muualla Euroopassa. Sadat lentoyhtiö- ja matkasivustot ovat saattaneet rikkoa lakia, kun ne lisäävät lisämaksuja mainostettuihin lentohintoihin tai julkaisevat lipputietoja termeillä, joita kuluttajat eivät ymmärrä.

EU:n kuluttajaviranomaiset ovat tutkineet syksyn aikana asiaa viidessätoista maassa yhdessä Euroopan komission kanssa. Tutkimus osoitti, että matkustajia johdetaan yhä harhaan lukuisten nettisivujen viidakossa. Moniin halvoilta kuulostaviin lentohintoihin lisätään todellisuudessa päälle vielä lentokenttäverot, varaus- tai luottokorttimaksut tai jokin muu lisämaksu. Tällöin lipun hinta onkin merkittävästi suurempi kuin mainoksessa on luvattu.

Raportti tutki kaikkiaan 433 yhtiön verkkosivuja. Mukana oli sekä lentoyhtiöitä että matkatoimistoja. Näistä 217 kohdalla epäiltiin jonkinlaista EU:n lakien rikkomista. EU:n alueella vaaditaan selkeyttä hinnoitteluun ja myyntitapahtumaan.

Komission odotetaan julkaisevan raportin virallisesti lähiaikoina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.