Mainos

Kuluttajavirasto kehottaa testaamaan mökkimokkulat

Kesämökkien varustelutaso nousee vuosi vuodelta. Samalla yleistyy kesäasunnoilta tehtävä etätyö, kertoo keväällä ilmestynyt kysely. Nopean nettiyhteyden saaminen on kuitenkin monille mökkiläisille vielä kiven takana.

Viime kesän ilmiö oli erilaisten mokkuloiden ja nettitikkujen voimakas markkinointi. Kauppa kävi, mutta ongelmia ilmeni, ja sekä Viestintävirasto että Kuluttajavirasto saivat paljon valituksia nopeuksiin pettyneiltä kuluttajilta.

Viestintäviraston yleispalvelun valvontayksikön päällikkö Petri Makkonen toteaa, että tilanne ei ole olennaisesti muuttunut viime vuoteen verrattuna.

- Verkkojen peittoalueet laajentuvat, joten saatavuus lienee jonkin verran parantunut. Mutta nopeuksista tulee yhteydenottoja, Makkonen sanoo.

Luvatut maksiminopeudet eivät ole tosielämässä toteutuneet, sillä 3G-verkko ei vielä toimi läheskään koko maassa. Taajamien ulkopuolella toimii usein vain 2G-verkko ja nopeudet jäävät 384 kilobittiin sekunnissa tai sen alle.

Niillä nopeuksilla ei juuri surffauksesta puhuta. Sivujen lataaminen on sen verran verkkaista, että netin käyttö rajautuu vain kaikkein kevyimpiin käyttömuotoihin. Arvio on, että 3G-verkot kattavat Suomen asukkaista jo 70-80 prosenttia, mutta alueesta runsaan kymmenesosan. Myös paikalliset olosuhteet vaikuttavat paljon - iso kallio väärässä paikassa voi panna yhteydet pätkimään.

Peitto on paras taajamissa sekä suosituissa loma- ja mökkikohteissa. Elisan tuotejohtaja Panu Lehden mukaan koko maan kattamiseen 3G-verkolla menee vielä muutama vuosi. Pohjoisessa nopeita yhteyksiä löytyy toistaiseksi lähinnä lomakeskuksissa.

- Jos vaelluksella UKK-puistossa haluaa sähköpostinsa lukea, niin joutuu kyllä tyytymään hitaampaan nopeuteen, Lehti sanoo.

Lehti suosittelee koekäyttöä, jos haluaa varmistaa verkon toimivuuden. Elisa tarjoaa mokkuloita kahden viikon koekäyttöön. Lehti kehottaa myös vertailemaan eri operaattoreita, jos toimivaa ei heti löydy. Tukiasemien sijainneista johtuvat erot ovat suuria. Myös Kuluttajavirasto suosittelee testaamaan ennen ostamista.

Vanha NMT-taajuus uuskäytössä

Vähemmän tunnettu vaihtoehto mokkuloille on Digitan verkko, joka toimii entisen NMT-matkapuhelinverkon taajuudella ja kattaa jo lähes koko maan. Sen peittoalue nousee vakituisen asutuksen mukaan 98 prosenttiin kesään mennessä. Digitan palvelupäällikkö Anne Suomi arvioi, että kesämökeistä 90 prosenttia sijaitsee verkon kattamalla alueella.

Nopeus rajoittuu yhteen megaan, mikä riittää netin peruskäyttöön. Käyttöönotto ei ole yhtä helppoa kuin 3G-verkoilla, sillä monilla alueilla tarvitaan ulkoinen antenni, jota asentamaan tarvitaan alan ammattilainen. Hinta on myös korkeampi kuin 3G-yhteyksissä.

Tarkoitus on, että verkon peitto nousee 99,9 prosenttiin maan alueesta ensi vuonna. Verkon käyttäjien määrä on noussut 15000:n sitten aloituksen vuonna 2007. Digitan verkon laajennuksen taustalla on se, että yhden megan yhteys määritellään laissa yleispalveluksi joka pitää ensi vuonna taata vakituisille asukkaille kaikkialla maassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.