Mainos

Kultaiset sipulit kimaltelevat taas Helsingissä

Yksi pääkaupungin maamerkeistä, ortodoksinen Uspenskin katedraali, saa tällä viikolla takaisin katolleen kultaiset kupolit. Kirkko on Länsi-Euroopan suurin ortodoksikirkko.

Uspenskin katedraalin katolle nostetaan kaikkiaan yhdeksän kupolia. Kupolit kuljettiin tänään autosaattueessa Etelä-Esplanadin ja Kauppatorin vartta pitkin katedraalille. Siunaamisen jälkeen ensimmäinen nostettiin heti katolle.

Kupolien noston arvioidaan kestävän viikon verran, jos säät pysyvät aurinkoisina.

Kaikkiaan katedraalissa on 13 kupolia. Osa niistä on jo kunnostettu ja kullattu aikaisemmin.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiedottaja Timo Mertanen kertoi STT:lle, että kunnostus maksoi noin puoli miljoonaa euroa. Yhdeksän viimeisen kupolin kunnostamiseen kului miltei puoli vuotta.

Kupolien kunnostaminen on ollut monivaiheinen prosessi, jota on käsitelty myös markkinaoikeudessa. Markkinaoikeuteen valitti seurakunnan järjestämän tarjouskilpailun hävinnyt yritys.

Uspenskin punaisesta tiilestä rakennettu katedraali on Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Kirkossa on neljätoista kullattua liekin muotoista kupolia. Kirkko on rakennettu Katajanokan kallioiselle kukkulalle ja siunattu käyttöönsä v. 1868.

Kirkon on suunnitellut kuuluisa venäläinen kirkkoarkkitehti, akateemikko Aleksei M. Gornostajev. Vaikka kirkko ulkoisesti on vanhan slaavilaisen perinteen mukainen, sisällä kirkossa näkyy ortodoksien kirkon bysanttilainen perinne.

Kirkko on erittäin suosittu turistikohde. Vuosittain kirkossa vierailee lähes puoli miljoonaa matkailijaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.