Kultaharkkoja, puolen miljoonan verran käteistä ja luksusavoauto – kotiratsia paljasti senaattorin korruptiokätkön Yhdysvalloissa

Demokraattisenaattorin uskotaan muun muassa välittäneen arkaluontoista tietoa Egyptin hallitukselle ja ottaneen rahaa liikemiesten suojelusta.

Yhdysvalloissa demokraattisenaattori Robert Menendez on saanut useita korruptioon liittyviä syytteitä vuosia kestäneen tutkinnan seurauksena. Syyttäjien mukaan senaattorin kotoa on löytynyt esimerkiksi kultaharkkoja ja satojatuhansia dollareita käteistä rahaa.

Syyttäjän mukaan Menendez vaimoineen otti vastaan lahjuksia vastineeksi siitä, että senaattori käyttää vaikutusvaltaansa liikemiesten suojelemiseen ja vaurastuttamiseen sekä Egyptin hallinnon etujen edistämiseen.

Robert Menendez itse on kutsunut syytöksiä perusteettomiksi.

Menendez johtaa senaatin ulkoasianvaliokuntaa. Yhdessä epäillyistä tapauksista hänen uskotaan välittäneen arkaluontoista tietoa Egyptin hallitukselle auttaakseen egyptiläis-yhdysvaltalaista liikemiestä suojelemaan monopoliaan.

Kyse on jo toisesta samaa veteraanipoliitikkoa vastaan nostetusta korruptiosyytteestä. Vuonna 2015 häntä syytettiin muun muassa yksityislentojen, luksuslomien ja laittomien kampanja-avustusten vastaanottamisesta. Syytteet kuitenkin hylättiin kolme vuotta myöhemmin, kun valamiehistö ei päässyt sopuun tuomiosta.

Rahaa kirjekuorissa ja piiloissa

Nyt syyttäjät ovat kertoneet löytäneensä yli puoli miljoonaa dollaria käteistä Menendezin kotoa New Jerseystä ja vaimo Nadine Menendezin tallelokerosta. Rahojen väitetään olevan peräisin kolmelta newjerseyläiseltä liikemieheltä, jotka ovat halunneet Menendeziltä apua.

Käteistä löytyi kirjekuorista ja laatikoista sekä piilotettuna ympäri kotia. Lisäksi syyttäjät ovat löytäneet kultaharkkoja sekä luksusavoauton, joka on ollut lahja yhdeltä liikemiehistä.

Menendez itse on kutsunut syytöksiä perusteettomiksi ja kutsunut syytettä henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi häntä ja hänen niin ikään syytteeseen asetettua vaimoaan vastaan. Senaattori katsoo syyttäjien vääristelleen normaalia kongressiedustajan työtä.

Myös hänen vaimonsa on kiistänyt syytteet.

Menendezin ja hänen vaimonsa lisäksi kolme liikemiestä on asetettu syytteeseen. Vakavimmista syytteistä voi saada enimmillään 20 vuoden vankeusrangaistuksen.

 

Lue myös:

    Uusimmat