Trumpia vastaan uusia rikossyytteitä salaisiin asiakirjoihin liittyen – kiinteistönhuoltajakin yhdistettiin sotkuun

Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostetaan lisää syytteitä, uutisoi muun muassa uutiskanava CNN.

Yhdysvaltain oikeusministeriön erikoissyyttäjä Jack Smith nosti tuomioistuimen asialistan mukaan Trumpia vastaan kolme uutta syytekohtaa, joihin kuuluvat kansallisen puolustustiedon tarkoituksellinen säilyttäminen sekä kaksi syytettä tutkinnan häiritsemisestä. 

Entistä presidenttiä ja tämän kiinteistönhuoltajaa syytetään valvontakameroiden videomateriaalin hävittämisestä.

Trumpin kampanja kielsi uudet syytteet vain presidentti Joe Bidenin "rikosperheen ja heidän oikeusministeriönsä jatkuvana epätoivoisena ja huojuvana yrityksenä häiritä" Trumpia ja tämän ympärillä olevia.

Tapauksessa on kyse salaisista asiakirjoista, joita Trump syytteiden mukaan piti hallussaan presidenttikautensa jälkeen. Hän oli säilönyt noin 11 000 asiakirjaa Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lagon kartanoonsa.

Syytteiden mukaan asiakirjojen joukossa oli Yhdysvaltain puolustusministeriön eli Pentagonin, keskustiedustelupalvelu CIA:n sekä kansallisen turvallisuusviraston NSA:n tietoja.

Oikeudenkäynti alkaa keväällä

Yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan kiinteistönhuoltaja on työskennellyt Trumpille lähes 20 vuoden ajan. Lehden mukaan hän työskenteli entiselle presidentille yhä, kun alkuperäiset syytteet asiakirjoista annettiin.

Myös Trumpin avustajaa Waltine Nautaa on aikaisemmin syytetty avunannosta asiakirjojen salaamisessa.

Syytteen mukaan Trump, Nauta ja kiinteistönhuoltaja pyysivät kolmatta Trumpin työntekijää poistamaan valvontakameran materiaalia estääkseen sen toimittamisen liittovaltion suurelle valamiehistölle tutkinnan aikana, Washington Post kirjoittaa.

Trump kiisti kesäkuussa syyllisyytensä kaikkiin tuolloin nostettuihin 37 syytekohtaan, joista kustakin voi saada jopa 20 vuoden vankeustuomion.

77-vuotias, kahdesti virkasyytteeseen asetettu ja nykyiselläänkin lukuisten oikeustoimien keskellä kärvistelevä liikemies pyrkii palaamaan presidentin virkaan marraskuun 2024 vaaleissa. Oikeudenkäynnin alkaessa ensi keväänä kampanjointi Trumpin puolueen eli republikaanien presidenttiehdokkaan valitsemiseksi on loppusuoralla.

Ääninauha paljastaa: Trump esitteli työntekijöilleen salaisia asiakirjoja, joissa puhuttiin hyökkäyssuunnitelmasta 1:51
Ääninauha paljastaa: Trump esitteli työntekijöilleen salaisia asiakirjoja, joissa puhuttiin hyökkäyssuunnitelmasta

Lue myös:

    Uusimmat