Jo kuusi naista syyttää New Yorkin demokraattikuvernööriä häirinnästä – epäillään alaistensa koskettelusta

Tuoreimman syytöksen mukaan Andrew Cuomo olisi kosketellut alaistaan.

Yhdysvalloissa yhteensä kuusi naista on syyttänyt New Yorkin kuvernööriä Andrew Cuomoa seksuaalisesta häirinnästä. Demokraattikuvernööriin on jo aiemmin kohdistunut vastaavantyyppisiä syytöksiä, joista on aloitettu tutkinta.

Yhdysvaltalaislehti Albany Times Union kertoi tiistaina, että jo kuudes nainen on syyttänyt Cuomoa häirinnästä. Heti keskiviikkona lehti kuitenkin kertoi tarkempaa tietoa kyseisen naisen ja Cuomon kohtaamisesta kuvernöörin virka-asunnossa.

Lehden lähteen mukaan nainen ja Cuomo olivat olleet kaksin kuvernöörin Albanyssa sijaitsevan kartanon yläkerrassa. Nainen on kertonut Cuomon sulkeneen oven, laittaneen kätensä naisen paidan alle ja kosketelleen häntä.

Kyseessä on aiempiin nähden vieläkin vakavampi syytös, jonka Cuomo on niin ikään kiistänyt.

Kuvernööri on toistuvasti kiistänyt syyllisyytensä kaikkien syytösten osalta ja sanonut odottavansa syytöksien vuoksi aloitetun riippumattoman tutkinnan tuloksia. Tutkintaa johtaa New Yorkin osavaltion oikeusministeri Letitia James.

Aiemmin kuvernööriä syyttäneet naiset ovat puhuneet seksuaalisesta häirinnästä tai asiattomista eleistä. Yksi Cuomon entinen avustaja on syyttänyt kuvernöörin antaneen hänelle ilman lupaa suudelman huulille ja ehdottaneen, että he pelaisivat räsypokeria.

Syytökset horjuttavat aiemmin suitsutetun kuvernöörin asemaa

Tuore syytös horjuttaa entisestään demokraatin asemaa kuvernöörinä. Hän on ollut tehtävässä jo kymmenen vuoden ajan ja hänen kautensa on määrä tulla päätökseen ensi vuonna.

Alkujaan Cuomoa suitsutettiin hänen osavaltionsa koronatoimista. Hän on kuitenkin sittemmin ollut julkisuudessa lähinnä negatiivisessa valossa. Häirintäsyytösten lisäksi 63-vuotias kuvernööri on joutunut liemeen myös osavaltion hoivakotien koronakuolemien vuoksi.

Osavaltion oikeusministeri James julkisti tammikuussa tietoja, joiden mukaan New Yorkin hoivakodeissa oli koronaan liittyviä kuolemantapauksia lähes kaksi kertaa niin paljon kuin aiemmin kerrottiin, eli 8  500:n sijasta yli 15  000.

Tapauksia ei kirjattu oikein, koska sairaaloissa kuolleita koronapotilaita ei laskettu mukaan.

Jupakat asettavat kyseenalaiseksi sen, voiko Cuomo pyrkiä neljännelle kaudelle kuvernööriksi ensi vuoden vaaleissa. Häntä oli aiemmin spekuloitu jopa demokraattien presidenttiehdokkaaksi, mutta tämä vaihtoehto alkaa näyttää yhä etäisemmältä.

Niin republikaanit kuin häntä syyttäneet henkilötkin ovat vaatineet Cuomon eroa.

Republikaanit ovat myös aloittaneet virkasyytemenettelyn osavaltion lainsäädäntöelimessä, jossa demokraateilla on enemmistö. Virkasyytteen kohtalo on kuitenkin epävarma. Syytteeseen asettaminen vaatii yksinkertaisen enemmistön osavaltion edustajainhuoneessa ja kahden kolmasosan enemmistön senaatissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja